неділя, 28 квітня 2019 р.

Цікаве народознавство: Паска

Головною обрядовою стравою Великодня є паска - здобний хліб продовгуватої форми, що випікався у спеціальних керамічних або металевих формах - пасківниках. Етнографи і священнослужителі досі сперечаються про походження цього звичаю: багато дослідників вказують на дохристиянське його походження (це фалічний символ, що уособлює родючість), а церква стверджує, що традицію пасхального хліба започаткували святі апостоли. 
Готували паски раніше в Страсну п'ятницю, оточивши цю обрядодію низкою заборон і прикмет. Наприклад, поки замішане для паски тісто росте, його накривають рушником, і зверху у вигляді хреста ставлять свячену напередодні в неділю вербу. А перед тим, як поставити паску пекти, у форму кладуть навхрест два колоски освяченої на останню Трійцю пшениці. Садовлять паску і виймають її з печі з молитвою. Бажано, щоб під час випікання пасок на кухні панували тиша і спокій, щоб до плити підходило якомога менше людей, не гупали двері і не брязкотів посуд. Якщо верх паски западе або вона виявиться порожньою всередині, то це віщує нещастя — хтось, кажуть, помре цього року.  Існує також переконання: якщо до оселі, коли господиня вийматиме з печі паску, зайде хтось чужий — то поганий знак.
Пропоную вам кілька рецептів великодніх пасок (від найдавнішого до сучасного), які не раз були випробувані в моїй родині.

Бабусина паска 

Інгредієнти:
50 г дріжджів,
1 л молока,
125 г вершкового масла,
125 г маргарину,
750 г цукру,
0,5 склянки сметани,
6 яєць,
150 г родзинок,
пшеничне борошно.
Приготування. Із дріжджів, теплого молока й борошна готується рідка опара, яку треба поставити в тепле місце на кілька годин. Коли вона "підійде", її делікатно змішують з іншими інгредієнтами, вимішують тісто й ставлять у тепле місце "підходити", воно має збільшитися в кілька разів (усього здоба має "грати" десь 7 годин). Потім тісто обминають і розкладають у форми, змащені вершковим маслом чи очищеним смальцем, залишають, аби паски підійшли, випікають.
У бабусі виходило 3 великих і 6 маленьких пасок. Готові, вистиглі паски вона змащувала збитим із цукром білком (кольорову присипку вона ніколи не використовувала, можливо, так було заведено на Запоріжжі, звідки вона була родом). А от мама  (вона походить із Дніпропетровщини) розказувала, що в дитинстві вони з бабусею напередодні Великодня фарбували сире пшоно буряковим чи морквяним соком, висушували і прикрашали паски ним.

Сусідчина паска

Інгредієнти:
200 г дріжджів,
1 л молока,
800 г вершкового масла,
100 г коньяку,
1 кг цукру,
сіль,
0,5 склянки сметани,
40 яєць (жовтків),
150 г родзинок,
мускатний горіх,
1,5 кг пшеничного борошна (приблизно).
Опара. 0,5 л киплячого молока влити в каструлю з 1 склянкою борошна і швидко перемішати до однорідної маси. Дріжджі розвести в 0,5 л теплого молока. Змішати обидві маси, поставити на 1 - 2 години у тепле місце.
Тісто. 40 жовтків, цукор, 4 г солі збити до білої піни. Половину цієї маси й 1 кг борошна додати до опари, добре вимісити і поставити в тепле місце на 1 годину.
Вили яйця, що залишилися, додати борошно, вимісити круте тісто, щоб відлипало від рук. Поступово вмісити в тісто м'яке вершкове масло, коньяк (ром або горілку), додати мускатний горіх, родзинки. І місити до сьомого поту. Залишити на 2 - 3 години в теплому місці, щоб добре підійшло. Покласти тісто у форми (на третину) і знову залишити на годину, поки збільшиться втричі. випікати.
Застереження:  маргарин не використовувати (навіть форми змащувати вершковим маслом); вікна не відчиняти; форми ставити обережно, не гриміти, дверцятами духовки не грюкати.
Мої великодні смаколики 2015 року

Моя паска

Інгредієнти:
50 г дріжджів,
700 г молока,
250 г вершкового масла,
400 г цукру,
сіль,
1 склянка сметани,
5 яєць,
150 г родзинок,
50 г коньяку,
прянощі,
пшеничне борошно.
Опара: 350 г киплячого молока влити в 1 склянку борошна, швидко перемішати. Дріжджі залити 350 мл теплого молока, додати 2 столові ложки цукру. Обережно змішати обидві маси, поставити в тепле місце приблизно на годину (у мене опара підходить навіть швидше, тож дивіться - може втекти :) ).
2017 р.
Тісто: збиваємо яйця, сіль, сметану, цукор, додаємо м'яке вершкове масло, родзинки і коньяк (я раніше заливаю їх коньяком), прянощі (кардамон, гвоздика, кориця, ванілін), трохи борошна. Виливаємо в масу опару, додаємо борошна (скільки ввійде) і вимішуємо тісто (повністю відлипати від рук воно не буде, але стає досить крутим). Залишаємо тісто підходити на 2 - 3 години у теплому місці. Потім обминаємо й поступово розкладаємо тісто у форми (крім спеціальних форм, я використовую алюмінієві каструлі), змащені олією з викладеним на дні папером для випічки, даємо знову підійти (приблизно півгодини), випікаємо (перші 15 хвилин на малому вогні, потім збільшуємо його до 200).
2019 р.


Смачного Великодня! :)

Немає коментарів: