середу, 14 вересня 2016 р.

Мовні цікавинки: Походження слова "школа"

ЧОМУ ШКОЛА НАЗИВАЄТЬСЯ ШКОЛОЮ?

Найбільш вживане зараз слово - «школа». Після тривалих канікул до школи йдуть усі, при цьому одні радісно поспішають, інші - сумно плентаються Словом, хто як...
А звідки ж прийшло це слово? Чому школа називається саме школою?
Слово «школа» було ще в давньоруській мові. Перший запис про школу датується 1388 р. Це слово має грецьке походження. У давньогрецькій мові, правда, буквальне значення слова “σχολείο” було спочатку іншим: “затримка, відпочинок”, потім - “знання у вільний час”, далі “читання”, згодом “лекція”, іншими словами - "приємне проведення часу". Етимологія слова "школа" мала на увазі під цим не повну бездіяльність і розслаблення, а ведення у вільний від роботи час розумних і повчальних бесід - улюбленого мистецтва грецьких філософів. Із часом у цих мудреців з'явилися постійні учні, і поняття «школа» стало позначати навчальний процес, а пізніше і приміщення, під нього пристосоване. У Давній Греції школи з’явилися у VІ ст. до н.е., діти йшли до школи, в якій навчали писати, читати, рахувати. В інших школах учні вивчали співи, музику, поезію. А тоді вже записувалися до гімназій, де здійснювалося фізичне виховання і загартування: тут готували майбутніх воїнів. Усі школи Давньої Греції були приватними.
У Київській Русі перші школи з’явилися у Х ст. У часи середньовіччя наша школа була багатоступеневою : спочатку елементарна школа, потім граматична, а потому - школа риторів. Училися в школах тільки діти привілейованих верств.

Канікули тоді теж були. Це слово латинське, перекладається - "собака, пес". Виявляється, що зоря в сузір’ї Великого Пса - Сиріус - у південних країнах найяскравіша від 22 липня до 23 серпня. У цей час там особлива спека. Це викликало потребу зробити перерву в навчанні. У латинській мові така перерва не мала спеціальної назви, а у нас вона пов’язується із згаданим терміном - канікулами.

Але яка школа без шкільного коридору? Коридор недарма має спільний корінь зі словом корида. Обидва слова походять від латинського correre - “бігати”. Але ж для бігу, як усі ми знаємо, є спортивні зали. Та хто на це зважає? 

Немає коментарів: