вівторок, 24 грудня 2019 р.

Цікавинки про народні свята цього тижня


Никона (24 грудня). Відзначається пам'ять преподобного Никона Печерського, ченця Києво-Печерського монастиря.
Наші пращури говорили: "Никон стоїть біля ікон". У цей день вони молилися святому, просили відігнати нечисту силу, яка кружляла по землі хуртовинами. Крім того, люди вірили, що святий Никон може дарувати заспокоєння будь-якій душі. Запалювали лампади і закликали сонце зійти на землю, спалахнути і відігнати нечисту силу. Уважалося, що поки день не прибуде, відьми будуть літати над землею на мітлах і піднімати снігові вихори.
Також цей день знаменний ще й тим, що в 1979 роцi Український Визвольний Рух у справi української  самостiйностi пiдносив перед ООН питання про незалежнiсть країни.

Спиридона Сонцеворота (25 грудня). Свято на честь християнського святого має прадавнє коріння (про це свідчить навіть відома легенда про святого Спиридона та відьом). Наші предки вірили, що у цей день змій Корочун з’їсть Сонце. Але замість старого Сонця богиня Коляда народить нове. Саме про народження нового Сонця сповіщали колядники, ходячи від хати до хати, бажали добробуту господарям та їхнім дітям, процвітання і благополуччя в наступному році. Крім цього, деякі колядки мали і возвеличувальний зміст — ці пісні розповідали про тодішні героїчні подвиги воїнів, битви, походи князів.
У давнину намагалися на свято не працювати, щоб мишi не їли соломи, тому обкурювали димом оселi, бо “святий Спиридон усю нечистоту гоне з хати вон”. Найбiльше остерiгалися свердлити, “бо будуть черв’яки нападати”. Але від цього дня селяни колись різали птицю та кололи кабанів, готуючись до різдвяних свят.
Ставили в цей день гiлки вишень у вiдро з землею: якщо розiв’ються на Рiздво, то вродить гарно садовина.
Спиридон Сонцеворот небо плечима пiдпирає – дня добавляє.
На Спиридона хоч на гороб’ячий скiк, але таки прибуде дня.
На Спиридона дня прибуде на макове зерня.
За довголiтнiм прогнозуванням, це найхолоднiший день грудня, бо “сонце переходить на другий бiк”, сонце повертає на літо, а зима – на мороз”. Починаючи з Сонцеворота, люди спостерiгали за рiчним циклом: кожен наступний день вiдповiдав погодi чергового мiсяця. Тому протягом дванадцяти днiв запам’ятовували “повадки” погоди, щоб визначити, яким буде наступний рiк.
Якщо нiч ясна, то зима буде холодна, а лiто – жарке; як темна – зима тепла, а лiто негiдне.
Мчч. Євстратій, Авксентій.
Фреска монастиря Грачаниця, Косово, Сербія.
Близько 1320 року.
Євстратiв, Євстафiїв та Лукин день (26 грудня). День пам'яті мученика Євстрата, градоначальника, який під час гонінь на християн у ІІІ ст. оголосив себе послідовником Христа й за віру помер мученицькою смертю.

Iз Луки дня прибавило на п’ядень.
Люди спостерiгали за погодою цього дня й наступних: яким буде 26 грудня, таким буде весь сiчень.

Филимона, Калинники (27 грудня). День мучеників Фірса, Каллініка, Филимона, Аполлонія. Можна припустити, що вибір для позначення дня імені одного з мучеників - Каллініка викликаний співзвуччям його зі словами «загострити», «загартувати», оскільки час, дійсно, демонструвало «накал» морозів.
Яким буде цей день, таким і лютий.

Святитель Стефан
Степана, Трифона, Собор кримських святих (28 грудня). Святитель Стефан був родом із Кападокії (Мала Азія). Він отримав блискучу філософську освіту в Костянтинополі, але вважав за краще не займатися мирськими справами, а піти у пустельне місце, де кілька років провів у подвигах посту й молитви. Коли близько 730 року в місті Сурожі (нинішній Судак у Криму) помер єпископ, Патріарху Герману з'явився ангел і сказав, що Господеві вгодно поставити єпископом пустельника Стефана. П'ять років святитель Стефан провів у невпинних пастирських трудах. У результаті багато язичників та іновірців Сурозької єпархії були приєднані до Церкви Христової. Під час правління імператора Лева III Исавра (717 - 741 рр.), який наказав безчестити і знищувати ікони, Стефан виступив гарячим захисником іконошанування, за що був жорстоко побитий і на багато років ув'язнений. За клопотанням дружини нового імператора святителя звільнили і повернули на кафедру. Після кончини святителя від чесних його мощей почали відбуватися чудеса та зцілення. Під час походу в Крим слов'янський князь Бравлин, вражений чудесами, які відбувалися біля раки святителя Стефана, увірував і прийняв хрещення.
Який Трифон - такий і березень.

Апостол Фома.
Новгородська ікона ХІVст.
Томи, Аггея (Огія) (29 грудня). Тома (Фома) – апостол, який (за євангельскою легендою) не хотiв повiрити у воскресiння Iсуса Христа, поки той не дав доторкнутися до своїх ран. Тому й iснує приказка “Фома невiруючий”.
Аггей - один із 12 старозавітних менших пророків, книга якого, що складається з двох розділів, містить, серед інших, пророцтво про прихід Месії. Достовірно про пророка відомо лише те, що він діяв в один час із пророком Захарією (десь на межі VI і V ст. до н.е.) і переконував юдеїв якомога швидше завершити будівництво другого Єрусалимського храму. Ця свята справа призупинилася на півтора десятиліття внаслідок недоброзичливості й інтриг із боку самарян та інших осіб, ворожих юдеям. Завдяки вмовлянням пророків Огія та Захарія будівництво храму було відновлено і невдовзі закінчено.
Пророк Аггей. Ікона ХVІІІ ст.
За спостереженнями, це дуже холодний день:
Прийшов Тома - сиди вдома.
Добре говорив святий Тома, що в груднi найлiпше сидiти вдома.
Також примiчали: який Аггей, такий і квітень. 
Якщо вранцi на Аггея великий мороз, то вiн простоїть до Хрещення (19 сiчня).
Якщо на деревах iнiй, Святки (з 7 по 19 сiчня) будуть теплими.
Якщо сніг привалив упритул до парканів - невдале літо.

Даниїла (30 грудня). День пам'яті пророка Даниїла.
Яким буде цей день, таким і травень.
Якщо в цей день з’явиться iнiй – Рiздво буде теплим.

31 грудня – вiд цього дня й до Рiздва (7 сiчня) починалася “тиждень пращурiв” – час поминання померлих.

 (За матеріалами книг В.Скуратівського

"Місяцелік. Український народний календар"

і О.Воропая "Звичаї нашого народу" )

Немає коментарів: