понеділок, 21 грудня 2015 р.

Місяцелік: Грудень

Цікавинки про народні свята цього тижня


Амвросія, Андросія (20 грудня). У давнину дівчата на Андросія організовували цікавий обряд «Трусити груші». Зібравшись в одній з осель, кожна юнка мала приміряти до себе дванадцять одежин і одягти найзручнішу. Якій не дісталося по розміру, то прив’язували спідницю ззаду до поперека і посилали «трусити груші». Підійшовши до верби, вона вилазила на дерево і струшувала його. Подруги, що стояли внизу, запитували: «Що ти трусиш?» - «Груші», - відказувала вона. «Так то ж не груші, а хлоп’ячі душі!» - одкликували гуртом дівчата. Зібравши «натрушених груш», себто сухих паличок, ішли на досвітки. Котрій з них уночі присниться хлопець, за того, вважалося, й вийде заміж.

         Ганни (22 грудня). Від Ганни зима набирає розгін. «Прийшли Ганки – сідай у санки», - полюбляють нагадувати літні люди. Та цей природно, адже на Ганнине зачаття припадає зимове сонцестояння, після чого сонце повертає на літо, а зима на мороз. Відтак у народі Ганни називали ще «родинами сонця».
        За народним уявленнями, в цей день вовки остаточно збігаються в тічки, щоб відгуляти до Водохрещ  «шлюбну пору». В деяких регіонах вважали цей день святом вовків і намагалися не працювати.
         Яка Ганка до полудня, така зима до кінця грудня.
         Тихий і безвітряний день – на врожай садовини.

      Спиридона Сонцеворота (25 грудня).  За довголітнім прогнозуванням, це найхолодніший день грудня, бо «сонце переходить на другий бік».
       Ставили в цей день гілки вишень у відро із землею: якщо розів’ються на різдво, то вродить гарно садовина.
     Якщо ніч ясна, то зима буде холодна, а літо жарке; як темна – зима тепла, а літо похмуре.
         На Спиридона дня прибуде на макове зерня.

         Томи, Аггеля (29 грудня). Також холодний день.
         Прийшов Тома – сиди вдома.
         Добре говорив святий Тома, що в грудні найліпше сидіти вдома.
        
         Даниїла (30 грудня). Якщо з’явиться іній – Різдво буде теплим.

(За матеріалами книги В.Скуратівського

"Місяцелік. Український народний календар")

Немає коментарів: