пʼятниця, 25 грудня 2015 р.

Місяцелік: День Сонцеворота

25 грудня - Спиридона Сонцеворота
25 грудня - Спиридона Сонцеворота

25 грудня давні слов'яни відзначали народини Сонця - свято Коляди, саме йому і співали віншувальні колядки.

З прийняттям християнства на цей день припало вшанування святого Спиридона, єпископа Триміфунтського, який помер близько 348 року. Про його життя відомо, що він був пастухом, мав дружину та дітей. Усі свої прибутки віддавав на потреби ближніх та чужинців, за що отримав від Бога дар чудотворення: зціляв невиліковно хворих та виганяв бісів. Після смерті дружини його обрали єпископом. У сані святитель так само ревно допомагав людям. За його молитвою засуха змінювалась дощем, а безперервні дощі - вітром, зцілювались хворі, виганялися демони. Одного разу до нього прийшла жінка з мертвою дитиною на руках. По своїй молитві він повернув дитя до життя.

На Спиридона сонце, за народними уявленнями, повертає із зими на літо. День ставав довшим, а ніч коротшою. Про це мовиться в прислів’ях: «На Спиридона хоч на гороб’ячий скік, але таки прибуде дня» або «На Спиридона дня прибуде на макове зерня», бо «Спиридон Сонцеворот небо плечима підтримує — дня добавляє». Похолодання, що звичайно наступало в цей час, виражало прислів’я: «Сонце на літо, зима на мороз».
На Русі день 25 грудня ще називали Переворотом і навіть говорили, що Спиридон сам повертає сонце так, щоб воно не сховалося від людей. Працювати на Спиридона заборонялося, але можна було гадати. Люди 25 грудня часто намагалися дізнатися, чи буде родючим майбутній рік, керуючись прикметами. Від Спиридона до Різдва залишалося 12 днів. Після цього дня люди визначали річний цикл: кожний наступний день відповідав погоді чергового місяця. Тому протягом дванадцяти днів запам’ятовували погоду, щоб визначити, яким буде рік. 
За звичаєм, на Спиридона діти просили сонечко повернутися, і якщо в цей день сонце показувалося і "грало", то на Святки очікувалася хороша погода. Новоріччя буде морозним, якщо 25 грудня сонце ясне, променисте; якщо ховається за хмарами, а на деревах висне іній - під Новий рік буде хмарно і відлига.
Джерело: traditions.org.ua

Немає коментарів: