вівторок, 2 травня 2017 р.

Краєзнавство: Історія Донецька

Так починався Донецьк

Частина 22



Яким був Донецьк 60-х показує чудовий фотоальбом "Донецьк 1962"
На початку 60-х рр. було збудовано корпуси Донецького заводу холодильників об’єднання «Електропобутмаш» (нині – АТ «Норд»), на якому виготовляли холодильники «Донбас». Спочатку завод проектувався для виготовлення оцинкованих діж для антикорозійної фарби. Оскільки виробництво пов’язане з небезпечними хімічними речовинами, завод вирішили побудувати на південному кордоні міста; тоді це було поле, що його з одного боку «обрізало» невеличке селище, а з іншого – Маріупольське шосе. Будували корпуси люди, позбавлені волі, тому будівництво розпочали з високого паркану, зверху натягли колючий дріт, у кутах звели чотириногі вишки для наглядачів, лише потім з’явилися контора, цехи, котельня. 1962 року вирішено було перепрофілювати виробництво – так народилося ще одне підприємство Донецька.
1967 року в Донецьку на центральній площі було встановлено пам’ятник Леніну та пам’ятний пілон біля нього (хоча пам’ятник, т.зв. «білий Ленін», стояв там з 1951 р.), за скульптурою оформлений Комсомольський (тепер Первомайський) сквер. 
Того ж року на місці колишнього табору для військовополонених (німці, що мешкали там довгий час після війни, звели багато будинків по вул.Купріна, працювали на заводі 15-річчя ЛКУ) було створене Донецьке вище військово-політичне училище інженерних військ і військ зв’язку. Цікаво, що військове училище тут з’явилося не вперше. 1946 року було сформоване Сталінське артилерійське підготовче училище на базі 8-ї Ленінградської та 13-ї Київської спецшкіл. Розмістили його в будівлі школи на Боссе, поруч знаходилася казарма, а за парканом – табір для військовополонених, з якими курсанти іноді влаштовували футбольні матчі. У травні 1948 р. Сталінське училище було розформоване.
Житловий масив Текстильник (забудова середини 70-х рр.) зобов’язаний своїм народженням камвольно-прядильній фабриці (створена 1970 року) та бавовняному комбінату ім. ХХV з’зду КПРС (збудований у 60-ті рр.). 
А 31 травня 1977 року відкрив свої гостинні ворота Донецький ботанічний сад Академії наук України. Заснований ще 1964 року з ініціативи відомого вченого-ботаніка Є.С.Кондратюка, він став одним із найбільших у Європі, адже розташувався на 275 гектарах навколо колишньої Богодухівської балки з її каскадом з шести рукотворних ставків (тепер Калінінський район, Макіївське шосе). Колекція саду – одна з найбагатших в Україні: є оранжерейний комплекс і зимовий сад, під відкритим небом розмістилися розарій, сад паркових мініатюр тощо. Однак унікальність Донецького ботсаду в тому, що там можна побачити рослинне розмаїття всього нашого регіону. 
Так починався Донецьк…

Немає коментарів: