понеділок, 22 січня 2018 р.

Місяцелік

Покровитель гончарства 

Зима повернула вже на літо, водохресними обрядодіями завершуються різдвяні святки, що за прадавнім народним календарем, починалися від 25 грудня – дня Спиридона-сонцеворота. В історії Церкви святитель Спиридон ушановується разом зі святителем Миколаєм, архієпископом Мирлікійським. Його ім’я як особливо шанованого святого постійно згадується й під час Водосвятного молебню. А чи знаєте Ви, що святитель і чудотворець Спиридон Триміфунтський вважається покровителем гончарства й ремесел узагалі?
Можливо, цьому сприяв такий апокриф. Єпископ Триміфунтський Спиридон у 325 році брав участь у діяннях I Вселенського Собору, де вступив у суперечку з грецьким філософом, що захищав арієву єресь (олександрійський священик Арій відкидав Божество і предвічне народження від Бога Отця Сина Божого й учив, що Христос є тільки вищим творінням). У результаті бесіди противник християнства зробився його ревним захисником і прийняв святе хрещення. На тому ж соборі святитель Спиридон явив проти аріан наочний доказ єдності в Святій Трійці. Він узяв у руки цеглину і стиснув її: миттєво вийшов з неї вогонь, вода потекла вниз, а глина залишилася в руках чудотворця. «Се три стихії, а цеглина одна, - сказав тоді святитель, - так і в Пресвятій Трійці – три особи, а божество єдине».
Цеглина ж є еталоном гончарства, дивовижним витвором магії людських рук, символом єдності стихій: землі (глина), води і вогню. А ще вона є основою дому, елементом, що об'єднує прості, на перший погляд, речі у щось прекрасне, живе... Недаремно майстри різноманітних галузей обрали саме цей глибокий образ, а разом із ним святого Спиридона, як символ ремісництва. 
Здавна прийнято вважати, що кожен святий особливо сильний у певній сфері. Наприклад, Пантелеймон Цілитель допомагає при хворобах, святі безсрібники Косьма і Даміану навчанні, а святий Спиридон охоче відгукується на молитви ремісників, а також тих, хто відчуває фінансові труднощі. Віруючі вважають також, що він допомагає у зціленні навіть від невиліковних хвороб.
В Україні в селищі Кореїз є пам'ятник святителю Спиридону Триміфунтському (він був відкритий 25 грудня 2012 року, автори – Олесь Сидорук і Борис Кирилов).

Станом на 28.03.2016 року мощі Св. Спиридона є на постійному перебуванні у м. Львові (вул. Лисенка, 43 – церква св. Йоанна Золотоустого (колишній костел Серця Ісусового), а також у м. Борислав у церкві Св. Анни та у м. Вінниця в церкві Покрови Пресвятої Богородиці (по вул. Київській, 1).

Немає коментарів: