субота, 1 лютого 2020 р.

Цікавинки про народні свята цього тижня

В.Непийпиво. Зимова хата

ЛЮТИЙ (громник, бокогрiй, свiчник, межень, зимобор, криводорiг, вельяч, свiчень, свiчан, сечан, друїник, свiчковний, весiльний)
Народні прикмети лютого:
Якщо лютий буде дощовий, то такими ж можна очікувати весну та лiто, а якщо погiдливий, то це передвіщає посуху.
Лютий холодний і сухий – серпень жаркий.
Як у лютому гукнеться, так осінню відгукнеться.
У лютому багато інею на деревах – буде багато меду.
Дує вітер, а інею немає – бути бурану.
Сніг прилипає до дерев – тепло буде.
Місяць ніччю наче почервонів – чекай завтра вітру, тепла i снігу.
Якщо кішка стає на задні лапи і починає шкрябати пазурами стіни – буде хуртовина.

Макара (1 лютого). У давнину прадiди казали: “Який Макар – такий i  товар”, На бiдного Макара скрiзь бiда напала”. “Якщо погода ясна, - пiдказує нам iнше прислiв’я, - i весна буде красна” (себто рання й тепла).
У православній церкві шанують святого ПреподобногоМакарія Великого (Макарія Єгипетського). Простий інок-відлюдник став настоятелем монастиря, являючи собою приклад християнської лагідності, благочестя і смиренності.
Євтимій (Єфімій) Великий
Юхима зимового (2 лютого). Святий Ефімій дуже шанується в православ’ї. Саме в цей день передбачали погоду не тільки на лютий, але й на масляний тиждень – сподівалися, що ці дні будуть сонячними й не дуже холодними, щоб можна було гуляти на вулиці, розважатися й ходити на ярмарки. Цікаво, що саме на Юхима традиційно влаштовували весілля. А пояснювалося це тим, що після Ефімія починався Масляний тиждень, а після нього Великий Піст. Якщо молоді люди не наважувалися зіграти весілля до Юхима, їм доводилося чекати до Великодня, та й тоді справити весілля було складно, адже починалася посівна, активні городні роботи, згодом жнива, збір врожаю – було зовсім не до святкувань.
Уважається, що саме в цей час встановлюється найхолодніша погода. У народi кажуть: “Снiг падає, а сорока пiд дах заховалася – бути хуртовинi”.

Максима (3 лютого). Цього дня відзначається день преподобного Максима Грека. Він допомагав людям у різних бідах та проблемах, тож віряни моляться йому про заступництво за стражденних, особливо вдів і сиріт. Максим вважався захисником скривджених, тому цього дня прийнято було робити добрі справи, допомагати тим, хто потрапив у біду. Господині пекли пироги з м’ясом, рибою, яйцями та грибами, якими пригощали не лише рідних, а й роздавали нужденним, щоб у сім’ї був достаток.
Яскравi зiрки цього дня – на мороз; лунко потрiскує лiд – на мiцний мороз.

Напiвзимника (4 лютого). У  народі відзначають пам'ять святого Тимофія, апостола від 70. В юні роки він став свідком чудесного зцілення апостолом Павлом кульгавого від народження юнака, приєднався до когорти Павлових спільників, а потім став улюбленим учнем апостола. Люди вірять, що цей день є одним із найхолодніших у році.
Сильний снігопад віщує хороший урожай влітку і восени.
Якщо Напiвзимник дорогу перемете, то корми пiдмете (тобто ще довго буде холодно, до нового врожаю далеко, тож минулорічні запаси – корми – всі будуть з’їдені й почнеться голод).
Якщо схопиться худерлиця, то весь тиждень буде негожий; коли ж опiвднi усмiхнеться сонце, то закличе в гостi ранню весну.
На цей день вважали, що половина зими пройшла. I якщо опiвднi на небi було яскраве сонце – чекали ранню весну.

Агафія (5 лютого). Цього дня православні християни відзначають день мученика Агафангела, а також вшановують пам’ять великомученика Климента. Ці двоє людей свого часу постраждали за віру в Ісуса Христа, зазнали великих тортур від язичників, але від істини не відреклися.
Працювати 5 лютого не заборонялося. У народі казали: «Агафій спини в засіках не розгинає, лік зерну веде». День, як правило, проходив у клопотах, адже до цього була велика кількість свят і накопичилося багато роботи.
На Русі цей день отримав назву Агафій-півхлібник, вважався днем домашніх турбот, коли перевіряли засіки. Якщо запасів залишалося менше половини, то й худобі, і господарям доведеться голодувати. Також сьогодні було прийнято спостерігати за поведінкою тварин і птахів. Наприклад, якщо вранці кричала синиця, то будуть сильні морози.
Святий Петро відвідує Агату Паоло Веронезе, 1566
5 лютого також відзначають День святої Агати, яка мешкала в Сицилії приблизно в 231 – 251 роках. Відомо, що, прийнявши хрещення, вона пообіцяла собі зберегти цноту. Однак її красу помітив римський намісник Квіціан. Агата відмовила йому, тому Квіціан зненавидів красуню і, щоб помститися, очолив рух проти сицилійських християн. Агату, яка щиро полюбила Христа, заарештували в числі перших. Намісник намагався розбестити Агату і заручився підтримкою однієї розпусниці. Але змова не досягла своєї мети, тому Квіціан наказав катувати дівчину. У цей самий момент стався сильний землетрус, в результаті загинуло дуже багато язичників. Намісник побачив у цьому знак долі, тому припинив гоніння християн. На жаль, дівчину, на честь якої відзначається це свято, не вдалося врятувати: вона померла у в’язниці від тортур. Трагедія сталася саме 5 лютого 251 року.
Народні прикмети на 5 лютого:
Багато снігу – багато хліба.
Якщо на Агафія вдарив мороз і світить сонце, значить, у серпні буде спекотно.
Сонячний день 5 лютого – буде рання весна.
Багато снігу лежить на землі – рік буде врожайним.
Сильний мороз – весна настане рано.
Погода 5 лютого після полудня дозволяє зрозуміти, яким буде січень наступного року.

Оксани-Дороти (6 лютого). За цим днем прогнозували весну. Тому його ще називають Днем Оксани-напiвзимницi, напiвгодувальницi, весновказiвницi. А в церкві моляться блаженній Ксенії – черниці з загадковою і цікавою долею, яка була віддана християнській вірі та володіла даром утішати всіх, хто страждає. Вона була дочкою знатного чоловіка, але одного дня покинула батьківський дім для того, щоб служити Христу. Побудувала жіночий монастир і все життя провела в роботі, добрих справах і молитвах.
В лютiм Дорота заповiдає снiги та болота.
Іван Айвазовський. «Зимова сцена в Україні». 1868 р.
Коли день ясний i тихий, весна буде гожою, якщо в обiд сонце, то рання весна, а коли худерлиця, то затягнеться надовго.
Цей день вважали переломом зими, і за ним прогнозували погоду на майбутню весну: «Яка Оксана – така й весна», «Якщо Ксенія гожа, весна буде хороша». Наші пращури говорили: «На півзимницю дорогу перемітає — корм підмітає». Це означало, що зима затримається, і домашні тварини з’їдять усі заготовлені для них запаси.

Григорій Богослов.
Ікона Андрія Рубльова.
ХV ст.
Григорiя Богослова (7 лютого). Сьогодні відзначають пам'ять архієпископа Григорія Богослова, якого називали вселенським учителем, адже він володів даром проникати думкою в найглибші таємниці віри і роз’яснювати дуже точно її істини.
Який день був зранку до обiда, такою очiкувалася перша половина наступної зими; а день з полудня до вечора обумовлював другу половину зими. Тому цей день називали Григорій-Зимовказівник.
Уважалося, що це вдалий день для одинаків. Люди вірили: ті, хто молитиметься 7 лютого, незабаром знайдуть свою другу половинку. За погодою 7 лютого передбачали погоду в  наступному році:
Сніг випав на Григорія – наступна зима прийде нескоро.
Синиці весело щебечуть у дворі – чекайте на сильні морози.
Сильний снігопад – до ранньої осені.

Напiвхлiбницi, День пам’яті померлих (8 лютого). Із нею пов’язували перелом зими, тому казали: “Який день – така й весна”.
Цього дня вшановують пам'ять Федора Студита. Це грецький громадський діяч і монах, якого церковнослужителі зарахували до лику святих. 
У народному календарі цей день вважається дуже таємничою датою. За переказами, саме 8 лютого померлі родичі сумують за тими, кого залишили на землі й відвідують будинки, де раніше жили. Тож цього ходили в церкву й молилися за покійних.
Народні прикмети:
Якщо на Федора Студита ви побачили мертву людину, то обов'язково в кути будинку необхідно побризкати святою водою. Таку процедуру можна зробити навіть якщо вам просто приснився небіжчик.
Щоб покійні люди не турбували вас, біля вхідних дверей повісьте пучок горобини або кропиви, інших запашних трав. За повір'ям, ці рослини відлякують злих духів.
У цей день ворожать на погоду. Для цього треба розсипати жменьку гороху на тарілку і слухати: якщо він дзвінко вдарився, то скоро почнуться морози. Якщо звук глухий, то можна очікувати снігопаду.
Безвітряний і ясний день – весна буде теплою і настане швидко.


День святителя Iоанна Златоуста (9 лютого).
Це день великого богослова Івана Золотоустого – учителя, просвiтителя, засновника шкiл, одного зі  святителiв православної церкви, її подвижника, що жив у IV ст. н.е. Життя його було переповнене вболіванням за людей, стражнаннями за них, але дух його був непереможним. За легендою, слова, якi вiн часто повторював, були: “Слава Богу за все!” Йому моляться про допомогу в духовному розвитку, пошуку себе, а також про благополуччя в сімейних стосунках.
Хмари швидко йдуть у напрямку вітру – прикмета, яка вказує, що снігу не буде. Якщо ж вони рухаються проти вітру – це призведе до снігопадів.
Низьке небо 9 лютого – настануть холоди.

Немає коментарів: