вівторок, 17 квітня 2018 р.

Історія с.Авдотьїне

Частина 11

Парафіяльна (недільна) школа

Храм був центром духовного спілкування і виховання населення протягом 94 років. А в жовтні 1861 року при церкві була відкрита церковно-приходська школа. У ній навчалося 20 хлопчиків у віці 8 – 13 років. Вони вивчали буквар і Святе писання. В основному це були діти селян. Викладав у школі, зазвичай, сам священик. Школа розміщувалася в приватному будинку і проіснувала до революції 1917 року [1; С.2].
Недільна школа Свято-Олександро-Невського храму була відновлена в 2003 році, цього року вона відзначає своє семиріччя. Вік, здається, невеликий, але свідомий! За словами отця Сергія, перші кроки були нелегкі. Навіть не знали з чого почати: не було досвіду, не було приміщення, діти не церковні, але було величезне бажання організувати дитячий острівець духовного життя. І зараз, пройшовши семирічний шлях, місцеві діти приходять в затишний клас, щоб почути Слово Боже, вивчити колядку, спів, висловити свої чисті почуття в малюнку. Особливо слід відзначити любов дітей до постановок духовних п'єс. Дебютний великодній ранок "Червона Шапочка" сподобався всім і надихнув на майбутню нелегку (а постановки легкими не бувають!) роботу.
Вихованці недільної школи
Свято-Олександро-Невського храму
Діти недільної школи – це єдина родина, єдиний живий організм. Не секрет, що в недільну школу тягнуться, перш за все, діти з особистими глибокими травмами, з хворими душами. 
Недільна школа - це ще й важка праця сіяча, який сам повинен вірити, що вирослі зернятка обов'язково принесуть користь, в іншому випадку втручатися в цей маленький світ просто марно і навіть небезпечно, тому що мова йде про людських душах. Це труд, який виявить себе в майбутньому сторицею, а поки що треба сіяти! [8; С.1]

Немає коментарів: