вівторок, 11 квітня 2017 р.

Краєзнавство: Історія Донецька

Пам'ятник жертвам фашизму
Так починався Донецьк

Частина 19

Сталіно було окуповане фашистами 26 жовтня 1941 року. Німці відразу почали встановлювати свої порядки: були створені комендатура, Біржа праці (яка відправляла молодь на примусові роботи в Німеччину), міська Управа. 
Спочатку міським головою був призначений Н.Г.Пєтушков, а навесні 1942 р. бургомістром став А.А.Ейхман. Місто поділили на 4 райони зі своїми управами: Ларінський, Рутченківський, Путилівський, Прохоровський. Відділення гестапо (таємна поліція) розташували у збудованому незадовго до війни готелі «Донбас». 
Результат пошуку зображень за запитом "фото сталіно під час окупації"
Пам'ятник жертвам холокосту
на місці колишнього єврейського гето
(пр.Ленінський)
Відразу був уведена комендантська година (з 19.00 до 5.00), коли заборонялося ходити вулицями міста без пропуска. З 8 грудня 1941 р. у місті було введене платне медичне обслуговування, ціни такі: прийом лікаря в поліклініці – 3 рублі, відвідування хворого вдома – 5 рублів, вартість лікарняного ліжка – 5-10 рублів на день. 

З 15 червні 1943 р. всі мешканці міста, старші за 10 років, повинні були носити пов’язки з особистим номером, відсутність пов’язки означала арешт і відправку до «трудового табора». На території клубу ім.Леніна та центральної поліклініки (нині – Центр слов’янської культури та ДОЛКО) було створено найбільший у місті концентраційний табір для військовополонених, у якому за роки окупації загинуло 50000 осіб. Над братською могилою 1965 року було втановлено пам’ятник «Жертвам фашизму» (скульптор Л.Бринь, художник Ю.Можчиль) і запалено Вічний вогонь. 
Будинок по вул.Ткаченка,
де містилася конспіративна квартира (зруйнований)
Трохи північніше знаходилося єврейське гето. 

У всіх районах міста діяли підпільні організації спротиву. Так, у Ленінському районі штаб підпільників містився в непримітному будинку по вул.Ткаченка.

8 вересня 1943 року місто було звільнено.

1943 р. Фото Г.С.Пшеничного 

Немає коментарів: