вівторок, 25 квітня 2017 р.

Краєзнавство: Історія Донецька

Так починався Донецьк

Частина 21

Критий ринок. 1962 р.
Критий ринок було збудовано 1961 року (за іншими даними, 1957 року). Для Донецька це був «вимучений» проект. Так, питання про проектування критого ринку для існуючого Новоколгоспного ринку обговорювалося на засіданні виконкому Сталінської міськради ще 18 травня 1949 року. Проте Рада міністрів СРСР дала дозвіл на будівництво лише за три роки, постанову від 22 травня 1952 р. підписав І.Сталін (у цій же постанові йшлося про заборону будувати в місті дерев’яні будинки). Грандіозне будівництво (3 поверхи, 800 торгівельних місць) розпочалося 2 червня 1954 р., а завершилося лише за п’ять років. Цю незвичайну будівлю (купол діаметром 36 метрів складається з 15 горизонтальних кільцевих ярусів, у панелях нижніх ярусів зроблені скляні «ілюмінатори», що не лише полегшують конструкцію купола, а й дають додаткове світло) створили за проектом К.С.Фельдмана та Н.А.Набережних.
Пано "Вогонь"
Є в Донецьку ще одна цікава будівля 60-х років. У 1964 – 1966 рр. у новому мікрорайоні на місці колишньої Семенівки біля Кальміусу побудували експериментальну школу № 5. Київський архітектор Йосип Каракіс створив одноповерхову будівлю у вигляді павука з коробок-класів, це давало можливість по-новому організувати освітлення будівлі й відпочинок дітей під час перерв. Інтер’єр школи прикрашають мозаїки, створені київськими художниками на чолі з відомим Віктором Зарецьким і його дружиною Аллою Горською.
Пано "Земля"
Сучасна будівля Донецького цирку була побудована трестом «Донецькміськбуд» за типовим проектом, розробленим у 1966 році московським інститутом «Діпротеатр» (архітектори С. М. Гельфер та Г.В.Напреєнко, конструктор В. Корнілов) за участю молодих інженерів з інституту «Донбасцивілпроект». Вони відмовилися від традиційних форм цирку з куполом, створили унікальну споруду найсучасніших ліній на 1850 місць. Будівля є усіченим циліндром діаметром 60 метрів і заввишки 30 метрів. Спорудження вдало було розміщено на рельєфі і домінує в ансамблі прилеглої площі (автор прив'язки цирку і планування площі архітектор Н.І.Порхунов). У кінці 1960-х — середині 1970-х років проект цирку був реалізований ще в дев'яти великих містах колишнього СРСР: спочатку в Новосибірську, а далі в Уфі, Самарі, Кривому Розі, Пермі, Луганську, Воронежі, Харкові і Брянську. Цирк був відкритий 26 серпня 1969 року, напередодні ювілейних урочистостей, присвячених 100-річчю м.Донецька.

Немає коментарів: