суботу, 27 серпня 2016 р.

Цього дня народилися: І.Франко, Ю.Яновський

Сьогоднішній ювіляр - Іван Якович Франко (27.08.1856 - 28.05.1916), видатний український письменник, перекладач, публіцист, науковець, що залишив глибокий слід не лише в українській літературі, але й був одним із зачинателів академічної фольклористики, літературознавства, психології творчості... Титан праці - бо постійно працював (його творча спадщина становить 50 грубих томів!), бо писав навіть коли через хворобу вже нестерпно боліли руки...
Сайт "Енциклопедія життя і творчості Івана Франка" містить найповнішу інформацію з біографії письменника, його твори, листи, дослідження про нього.
А тут ви знайдете цікаві, маловідомі факти: http://report.if.ua/istoriya/15-cikavyh-ta-malovidomyh-faktiv-pro-ivana-franka/

Поезія Івана Франка досі надихає  - її співають молоді українські гурти.

"Один в каное". "Човен"

"К402". "Якби знав я чари, що спиняють хмари"

"Кому вниз", пісня "Орач"

"Kozak System", пісня "Партія снайперів"

Віталій Козловський, пісня на вірш "Чого являєшся мені у сні?"

І трохи класики наостанок - пісня "Ой ти дівчино, з горіха зерня" у виконанні Анатолія Солов'яненка

Цього дня народився й інший класик української літератури - Юрій Іванович Яновський (27.08.1902 - 25.02.1954). Цікаво, що починав він писати російською, однак швидко повернувся до рідної мови, створивши прекрасні романтичні новели, а згодом романи.







Фільм "Всадники" за романом "Вершники" Ю.Яновського (1939) 
Шкода, що неординарні, глибокі твори Ю.Яновського не цікаві сучасним режисерам, бо на мій погляд, вони досі актуальні, а з сучасними кінотехнологіями, без перекручень і купюр (як у стрічці 1939 року) стануть кіношедеврами.

Немає коментарів: