понеділок, 7 листопада 2016 р.

Місяцелік


Цікавинки про народні свята цього тижня

Маркiяна (7 листопада). 
Дмитра, Змитра (8 листопада). День пам’яті святого Великомученика Димитрія.
Жiноче свято. Проте з Дмитром пов’язанi завершальнi обряди тваринників. Від цього дня худобу вже не вигонили на посовиська. Господарi остаточно розраховувалися з пастухами, а тi врочисто святкували завершення сезону. Святий Дмитро вже приносить зиму. У народній колядці співається:
У святого Дмитра труба зі срібла…
А як затрубив ще й святий Дмитро,
Та й покрив зимков усі гори біло…
У Дмитрову, або «родинну», чи ще інакше – «дідову» суботу справляють осінні поминки померлих родичів. Поминають парастасом у церкві та обідом удома. Ось як описує такий поминальний обід записка з Рівенського повіту: «Хазяйка наготує якнайбільше страв, які люблять діди. Обід буває пізніше, ніж звичайно, після полудня або над вечір. За обідом з кожної страви по ложці одкладають в окрему посудину, яку з ложками ставлять на ніч на покуття. Тут ще в посудині ставлять воду і вішають рушник, щоб уночі «душечки померлих помилися й пообідали» (М.Грушевський).
Існує повір’я, що цієї ночі на цвинтарі можна бачити тіні померлих, як вони встають із гробів і розходяться по хатах своїх родичів.
До Дмитра ще дозволялося засилати сватiв, а пiсля Дмитра починалися запусти (пилипівчані заговини), а тому закiнчувались i весiлля. Щодо цього народ створив чимало дотепних прислiв’їв та приказок:
До Дмитра дiвка хитра (тобто перебирає женихами), а пiсля – ще хитрiша (мовляв, згодиться на все); … а по Дмитрi  - лавку витри; … хоч кiсся витри; … хоч кахлi витри; ... хоч калгу витри; … хоч комин витри; … хоч чобiт витри ; … а по Дмитрi хоч  сiм за цибулю.
До Дмитра дiвка хитра, а пiсля Михайла (21 листопада) хоч за потихайла; …хоч за шкандибайла; …а пiсля Дмитра сякий-такий аби був, щоб хлiба роздобув; …а по Дмитровi хоч за старця, аби не остаться; … а по Дмитровi стрiне собаку й питається: “Дядьку, ви не з сватами?”; …а пiсля Дмитра свиня йде, а вона питається: “Тiтко, чи не бачили старостiв?”; … а стрiне собаку, то каже “Здоров, дядьку! Чи не в старости?”
Звiдайся, Дмитре, яке наше хутро.
Якщо на Дмитра день без снiгу, то ще буде зима.
Замерзла земля i дме холодний вiтер – снiгу  не чекай до Нового року.
Випав снiг – увесь листопад буде холодним i морозяним.
Якщо до Дмитра дощ, то на Введення (4 грудня) снiгу випаде по колiна.
Коли ж вiдлига на Дмитра, то на теплу зиму i ранню весну; коли холод i снiг – на пiзню  й холодну весну.
Нестора-Лiтописця, Андрiя (9 листопада). Преподобний Нестор (рiк народження невiдомий – помер пiсля 1113 року) – видатний давньоруський письменник i лiтописець. Був високоосвiченою людиною. Знав iноземнi мови. В “Оповiдi про князiв Бориса i Глiба” закликав князiв боротися за єднiсть руських земель.  Найбiльшу популярнiсть здобув як автор i упорядник “Повiстi врем’яних лiт”. Похований у Києво-Печерському монастирi.
Iм’я Нестор в перекладi з грещької означає “той, що повернувся додому”.
Від цього дня, з дня Андрiя, готували льон на продаж.
Також в цю днину вiдзначається День української писемностi.
Знаменний день 9 листопада i тим, що в 1976 роцi було створено Українську гельсінську групу. Це був важливий етап у боротьбi за нацiональнi права людини. Її очолили Микола Руденко та Петро Григоренко. Група налiчувала 37 учасникiв. Серед них були Василь Стус, Левко Лук’яненко, Вячеслав Чорновiл та iншi.

Параскеви П’ятницi, Параски, Неонiли, Максима (10 листопада). Цей день святкують лише жiнки – не прядуть, не шиють, не золотять i навіть не розчiсують волосся. Великомученицю Параскеву вважають покровителькою сiмейного вогнища, їй моляться про допомогу в рiзних роботах, про охорону тварин. Вважають цiлителькою найтяжчих душевних i тiлесних занедужань.
Існує вірування, що свята П’ятниця з’являється людям у вигляді дуже бідної жінки, її тіло пошпигане голками, понівечене веретенами, порізане ножами та попробиване цвяхами. Це так її понівечили люди, котрі в день святої Параскеви працюють.

Цікаво, що протягом року було 12 п’ятниць, які були колись у великій пошані серед жінок: п’ятниця перед Благовіщенням, десята після Великодня, перед Зеленими Святами, Успінням, Головосіком, Здвиженням, Покровою, Введенням, Різдвом Христовим, Водохрищем та 2 Великопісні.
Якщо цей день сонячний, то чекай теплої зими, хмарно -  в серединi грудня будуть сильнi морози.
Анастасiї Вiвчарницi, Марiї. Осiннє свято Мiсяця (11 листопада). 
Починається Осiннє свято Мiсяця  i продовжується 11-13 листопада. За грою Молодика у листопадi передбачають зимове благополуччя.
Мiсяць вважався одним з найбiльш пiзнаних в народi небесним свiтилом, пов’язаним iз селянським побутом. Йому приписувалася дивна сила.
Звичайно, вирiзняють чотири фази Мiсяця, проте на Подiллi його дiлили на три фази: молодик, пiдповня i старик; на Волинi – на п’ять: молодик, або нив, перша квартирка, пiдновня, повня, остання квартирка; на Бойкiвщинi фази Мiсяця подiлялися на квартирки: перша – на весну, друга  на лiто, третя – на осiнь, четверта – на зиму.
Сiльськогосподарськi роботи намагалися проводити при повнi Мiсяця – сiяти озимi та яровi, садити картоплю, починати оранку тощо. (За С.Павлюком).
Зиновiя Синичника та Олени (12 листопада). Свято синиць. Птахи злiтаються ближче до житла, де бiльше корму.
День пам’ятi померлих (13 листопада). Готують страви з нацiональної кухнi, наприклад, кукурудзянi галушки.
(За матеріалами книг В.Скуратівського

"Місяцелік. Український народний календар"


і О.Воропая "Звичаї нашого народу" )

Немає коментарів: