субота, 2 квітня 2016 р.

Вітаю!


Сьогодні Міжнародний день дитячої книги.


Що може бути важливішим, цікавішим за дитячу книжку? Саме вона відкриває маленькій людині таємниці світу, формує світогляд, національну ідентичність, внутрішню культуру, навіть мовлення.
Від 2012 року відзнака щорічної літературної премії «Книга року BBC» виокремила номінацію для дитячих письменників. Першу премію «Дитячої Книги року BBC» отримала Леся Воронина за дилогію «Таємне товариство боягузів та брехунів».
Імовірно, на таке рішення оргкомітет премії підштовхнув вибір журі «Книга року BBC 2011» – дилогія відомого дитячого письменника, лауреата рейтингу «ЛітАкцент року – 2009» та Національної премії імені Тараса Шевченка (2012) Володимира Рутківського «Сині води». «Таким чином ми підкреслюємо, що дитяча література – це не література невдах, це не література тих, хто не міг написати серйозний роман. Це насправді серйозна література, – наголошує член журі, журналістка й телеведуча Ольга Герасим’юк. – Ми всі починаємо з дитячих книжок. І таким чином ми віддаємо данину ось отакому визначенню дитячої книжки».
Віра Агєєва зауважила, що дуже важливо, аби з маленьким читачем чи читачем-підлітком розмовляли не по-вчительськи, а на рівних. «Наша дитяча література якось вилікувалася від властивого ще радянській традиції дидактизму. Наші письменники значно менше, ніж раніше, повчають дітей, повчають своїх читачів. І це безцінна риса. Дитячі книжки виглядають такими, що написані на рівних», – сказала вона.
Згідно з правилами проведення «Книги року ВВС», книжки на участь у конкурсі представляють видавництва: по три книжки в кожній номінації та по дві нові книжки переможців минулих років. Книжки, представлені на конкурс, мають бути художніми прозовими творами, написаними українською мовою, виданими впродовж останніх 12-ти місяців на момент оголошення старту премії. Довгі списки в кожній із двох номінацій складає редакція «ВВС Україна». Колегія журі обиратиме твори, що ввійдуть до короткого списку, та переможців конкурсу. Конкурс читацьких рецензій стартує після того, як оприлюднено довгий список. Імена переможців оголошують щороку в грудні.
Раніше переможцями премії «Книга року ВВС» були Юрій Винничук (двічі), Володимир Рутківський, Сергій Жадан (двічі), Іздрик, Люко Дашвар та Володимир Діброва «Андріївський узвіз».
До Довгого списку премії Дитяча Книга року ВВС-2015 увійшли 8 видань:


Володимир Арєнєв. Порох із драконових кісток. – Київ: Видавничий дім "Києво-Могилянська академія", 2015.
Анастасія Альошичева. Поні Фіалка і чарівний колодязь. – Харків: Віват, 2015.
Андрій Бачинський. 140 децибелів тиші. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2015.
Вдовиченко Галина. 36 і 6 котів. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2015.
Оксана Лущевська. Мені не потрапити до "Книги рекордів Гіннеса". – Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2014.
Дзвінка Матіяш. Марта з вулиці Святого Миколая. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2015.
Тарас Прохасько, Мар’яна Прохасько. Як зрозуміти козу. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2015.
Антон Сіяника. Івасик Телесюк. – Київ: Компанія ОСМА, 2015.
Книгою року ВВС-2015 стала збірка оповідань Василя Махна "Дім у Бейтінґ Голлов", а переможцем у номінації "Дитяча книга року ВВС-2015" обрано книгу Андрія Бачинського "140 децибелів тиші".
Говорячи про книгу-переможця в номінації Книга року ВВС-2015, редактор Європейського Хабу Bсесвітньої служби ВВС Артем Лісс зазначив: "Прочитавши "Дім у Бейтінґ Голлов", я із задоволенням поділюся радістю, яку отримав від цього твору. Яскрава і глибока проза Василя Махна заслуговує на те, щоб якомога більше людей познайомилися з нею. Я сподіваюся, що звання переможця Книги року BBC допоможе цій книзі знайти ще більше читачів, і бажаю пану Махну творчої наснаги".
Керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи і Кавказу Франсіс Маліж прокоментував вибір Дитячої книги року BBC-2015: "140 децибелів тиші" - це книга, у якій на читача чекає цілий вир пригод. Її головні герої - вихованці дитячого будинку для глухих дітей, а динамічний сюжет твору занурює нас у світ цих персонажів - хлопчика і дівчинки. Ми раді підтримати книгу, яка відкриває дитячий розум до сприйняття життя людей, що відрізняються від інших. Ми всі знаємо, наскільки важливим є зміцнення культурного розмаїття у призмі майбутнього".
Премії "Читач року-2015" отримали Євген Іванченко за рецензію на книгу Андрія Любки "Карбід" та Олена Нестеренко за рецензію на книгу Андрія Бачинського "140 децибелів тиші".

Переможці минулих років:

  • 2014 - Софія Андрухович "Фелікс Австрія" (Книга року); Катя Штанко "Дракони, вперед!" (Дитяча книга року)
  • 2013 – Ярослав Мельник "Далекий простір" (Книга року); Мар’яна і Тарас Прохасько "Хто зробить сніг" (Дитяча книга року)
  • 2012 - Юрій Винничук "Танго смерті" (Книга року); Леся Вороніна "Таємне Товариство Боягузів та Брехунів" (Дитяча книга року)
  • 2011 - Володимир Рутківський "Cині води"
  • 2010 - Сергій Жадан "Ворошиловград"
  • 2009 - Іздрик "ТАКЕ"
  • 2008 - Люко Дашвар "Молоко з кров’ю"
  • 2007 - Володимир Діброва "Андріївський узвіз"
  • 2006 - Сергій Жадан "Капітал"
  • 2005 - Юрій Винничук "Весняні ігри в осінніх садах".

Немає коментарів: