понеділок, 18 квітня 2016 р.

Місяцелік: Квітень

Цікавинки про народні свята цього тижня

Федули (18 квiтня). Святий мученик Феодул був читцем при храмі у Фессалоніках. Він відрізнявся праведним життям і благочестям.
До цього дня раніше не виставляли подвiйних вiкон, бо “до Федули ще не раз морози були”, а коли “прийшов Федул – тепло роздув”.

Цей день буває переважно сонячним або дощовим.
Святого Євтихія та 120 мученикiв персидських (19 квiтня). Святитель Євтихій народився у фригійської області в сім'ї воїна і дочки священика, отримав гарну освіту і християнське виховання. Вирішивши стати ченцем, він за свою строгу життя був поставлений архімандритом всіх амасийских монастирів, а в 552 році зведений на патріарший престол.
Люди казали: “Хто в цей день народився – землi пригодився”. Усе в нього буде гаразд. Називають ще цей день Перун перший (весняний).
Килини (20 квiтня). Мучениця Килина, мученик Руфін, диякон, і з ними 200 воїнів постраждали близько 310 року в місті Синопі на Чорному морі.
Родiона, Руфи (21 квiтня). День пов'язаний з пам'яттю апостолів Иродиона, Агава, Руфа та інших святих з числа 70 апостолів, обраних Христом і посланих Їм на проповідь.
Настав перiод, коли Сонце зустрiчається з Мiсяцем. “На Руфа все з землі рушиться: і трава, і всяка зелень, і все, що посіяно і посаджено цього дня, піде рости вгору. І всяка гадина полізе з землі, а птиця полетить із вирію, ” - так говорять про це свято на Слобожанщині. Очевидно, у день Руфи в давнину вшановували диких звiрiв i плазунiв, особливо змій. Це пiдтверджують численнi обряди в рiзних регiонах України.
За народними віруваннями, на Руфа не можна ходити в ліс, бо вилазить iз землi всяке гаддя, але його в цей час не можна вбивати, тому що “хто побачить гадюку i вб’є, то сонце три днi буде плакати”. Вiдтак, запримiтивши плазуна, казали: “Гадина, гадина! Не кажи ти гадовi, що я тебе бачила, i я не буду нiкому казати”. Якщо ж так трапилося, що гадюка вкусила, вона відразу повзе до води. Якщо вона доповзе швидше за того, кого вкусила, і шубовсне у воду, то вже немає рятунку чоловікові – мусить умерти. “Отож, як укусила тебе гадюка, то все кидай і біжи до води – річки чи криниці; а прибігши, мочи те місце, де гадюка вкусила і промовляй: На єнісейській горі совиняче гніздо, а в тім гнізді цариця-совиця; виймай свої слуги, виймай свої зуби, і сірі і білі, смугасті, полосасті, хатні, загатні, лугові, лісові, земляні і водяні та жовті жовтениці. Так примовляти дев’ять разів уряд,” – таке замовляння записав О.Воропай. На Херсонщині вірять, що цього дня вилітає з вирію зозуля – “ключниця того раю, де живуть узимку змії та птиці”.
З давнiх-давен iснує повiр’я, що на Родiона з’являються iз землi загадковi “руфи” – такi собi невизначенi iстоти.
Цього дня господинi намагалися вперше винести на двiр маленьких курчат або гусят iз зав’язаними очима (“щоб ворони та шулiки слiпли”). Коли ж бачили перший раз журавлiв, брали грудочку землi, змiшували її з насiнневим просом i висiвали його – вважалося, що воно щедро заврожаїться; або ж селяни навколо себе збирали соломинки й клали в гусяче гнiздо “на приплiд та несучiсть”.
Воскресіння Лазаря
Почувши грiм, дiвчата миттю бiгли вмиватися й витиралися червоною полотниною, щоб на щоках з’являвся рум’янець. Чоловiки ж притулялися до дерева, щоб “не болiла спина пiд час жнив”, бо на Руфа “рушиться” (тобто проростає) зерно.
Якщо цього дня гарна погода – буде погоже лiто, а сльота -  холодне й дощове.
Коли наступного дня погода не встановиться, то рiк буде сухий.
Красна Гора, Велика Лада  (22 квiтня). Житло прикрашають букетами iз рослин, що цвiтуть у цю пору (цвiтуть в’яз, терен, черемха, медуниця), запалюють свячену свiчку.
Терешка (23 квiтня). За стародавнім календарем, день Ярила, Лельника. До цього часу мають стужавiти дороги, а  вiдтак закiнчується найбiльше бездорiжжя.
На цей день також припадає день пам'яті про воскресіння праведного Лазаря (Лазарева субота), що відзначається в суботу на 6 седмиці Великого посту. За легендою, святий Лазар був братом Марфи i Марiї, Христос любив його i воскресив пiсля смертi. 
          Антипа Водопiя (24 квiтня). Священномученик Антипа - учень святого апостола Іоанна Богослова - був єпископом Пергамської Церкви. 

Це день очищення водою перед визначними подiями у життi.
Цього року на 24 квітня припадають великі свята: Вербна неділя та Вхід Господній в Єрусалим, про які мова йтиме окремо.
 (За матеріалами книги В.Скуратівського

"Місяцелік. Український народний календар"


і О.Воропая "Звичаї нашого народу" )

Немає коментарів: