середа, 8 червня 2016 р.

Мовні цікавинки: Роль мови

Питання доцільності вивчення рідної мови - одне з найважливіших для кожної людини. Залежно від відповіді на нього і відбуватиметься розвиток особистості, адже мова - не лише засіб спілкування, її роль у нашому житті й історії загалом - виняткова. 
За допомогою мови людина долучається до національної культури. І справа тут не тільки в тому, що народні звичаї, знання передаються від покоління до покоління під час спілкування. Мова, її фонетичний склад, лексика, фразеологія, навіть граматичні правила, конденсує в собі національні традиції, характер. Тож глибоко сприйняти культуру свого народу без допомоги рідної мови просто неможливо. Учені давно довели, що оперування нерідною мовою гальмує процес пізнання, уповільнює мислення, збіднює мислетворення, а також ускладнює прояв емоцій і почуттів. Усе це негативно впливає на розвиток особистості, перешкоджає повному розкриттю її індивідуальних якостей. Цікавий факт: переважна більшість видатних учених і митців формувалася в органічному національному мовному середовищі.
Тож вивчати чи не вивчати, спілкуватися чи не спілкуватися рідною мовою - питання зовсім не філософське і, тим паче, не політичне. Практична доцільність життя в системі рідної мови і національних координат, по-моєму, визначається відповіддю на запитання, чи хочемо ми й надалі обкрадати себе і власних дітей. Але вирішувати, звичайно, вам 
А надодачу цікавий фільм про вплив мови на людину - дослідницький проект "Код нації" каналу "Україна":

Немає коментарів: