вівторок, 27 вересня 2016 р.

Краєзнавство: Історія Донецька

Так починався Донецьк

Частина 4

Від самого початку в Юзівці визначилися дві частини: північна – Новий світ (за назвою першого в місті шинка, що там знаходився) та південна – заводська (де були цехи, депо, телеграф). 
Стара Юзівка. 
Преображенський собор. Без дати. 
// Держархів Донецької області, ф., Фото № 259
У північній частині (сучасний район ЦУМа) розташовувався базар, поліцейська управа, крамниці та ресторанчики, різноманітні контори. Зокрема, тут знаходилася базарна контора (одноповерхова будівля на вул.Артема, 1), яка до 1917 р. вирішувала майнові суперечки, займалася виділенням земельних наділів, прибиранням сміття тощо – регулювала всі аспекти муніципального життя. У кінці 80-х рр. на базарній площі з’явився дерев’яний цирк. Над усіма цими будівлями височіла велика кам’яна Преображенська церква (згодом - собор), відкрита 1888 року, перед нею була Соборна площа. 
Вулиці цієї частини забудовувалися тісними 1–2-поверховими будинками ремісників та торгівців. За будинками на лівому боці Садового проспекту та Першої – Другої ліній знаходилися козацькі казарми, у яких з 1895 року містилася Четверта донська козацька окрема сотня, призначена для підтримання порядку в селищі, утримували її за рахунок приватних надходжень від гірничопромисловців.
Лікарня з аптекою та школа знаходилися в південній частині селища. Будівля лікарні (тепер на її місці мартенівський цех ДМЗ) була освячена 7 грудня 1871 року, вона складалася з трьох палат (12 ліжок) і трьох кабінетів. Завідував Юзівською заводською лікарнею в 1890-х рр. Олександр Дмитрович Бланк – дід В.І.Ульянова-Леніна. 
Трохи осторонь розташовувалася Англійська колонія, де в затишних котеджах зі скляними верандами, облаштованих водогоном й електрикою, мешкали інженери та керівники Новоросійського товариства з родинами, вулиці там були з брукованими тротуарами, обсаджені акаціями.
1879 р. тут була збудована школа для дітей іноземних працівників; ця будівля в англійському стилі (червона цегла, скромні колони, арки без зайвих прикрас) існує на вул.І.Ткаченка й досі, тепер тут банк. А на початку ХХ ст. неподалік, на Ларінці, побудували великий циклодром (велотрек), де відбувалися змагання всеросійського масштаба.

Мешканці старої Юзівки






1 коментар:

Вікторія Барановська сказав...

Дякую, Марино, за цікаву історичну прогулянку вулицями старої Юзівки )