понеділок, 26 грудня 2016 р.

Місяцелік

Цікавинки про народні свята цього тижня

Мчч.Євстратій, Авксентій. Фреска з монастиря
св.Павла (Афон). 1552 р.
Євстратiв, Євстафiїв та Лукин день (26 грудня). День пам'яті мученика Євстрата, градоначальника, який під час гонінь на християн у ІІІ ст. оголосив себе послідовником Христа й за віру помер мученицькою смертю.
Iз Луки дня прибавило на п’ядень.
Люди спостерiгали за погодою цього дня й наступних: яким буде 26 грудня, таким буде весь сiчень.
Филимона, Калинники (27 грудня). День мучеників Фірса, Каллініка, Филимона, Аполлонія. Можна припустити, що вибір для позначення дня імені одного з мучеників - Каллініка викликаний співзвуччям його зі словами «загострити», «загартувати», оскільки час, дійсно, демонструвало «накал» морозів.
Яким буде цей день, таким і лютий.
Степана, Трифона, Собор кримських святих (28 грудня). Святитель Стефан був родом із Кападокії (Мала Азія). Він отримав блискучу філософську освіту в Костянтинополі, але вважав за краще не займатися мирськими справами, а піти у пустельне місце, де кілька років провів у подвигах посту й молитви. Коли близько 730 року в місті Сурожі (нинішній Судак у Криму) помер єпископ, Патріарху Герману з'явився ангел і сказав, що Господеві вгодно поставити єпископом пустельника Стефана. П'ять років святитель Стефан провів у невпинних пастирських трудах. У результаті багато язичників та іновірців Сурозької єпархії були приєднані до Церкви Христової. Під час правління імператора Лева III Исавра (717 - 741 рр.), який наказав безчестити і знищувати ікони, Стефан виступив гарячим захисником іконошанування, за що був жорстоко побитий і на багато років ув'язнений. За клопотанням дружини нового імператора святителя звільнили і повернули на кафедру. Після кончини святителя від чесних його мощей почали відбуватися чудеса та зцілення. Під час походу в Крим слов'янський князь Бравлин, вражений чудесами, які відбувалися біля раки святителя Стефана, увірував і прийняв хрещення.
Який Трифон - такий і березень.
Новгородська ікона ХІV ст.
Томи, Аггея (Огія) (29 грудня). Тома (Фома) – апостол, який (за євангельскою легендою) не хотiв повiрити у воскресiння Iсуса Христа, поки той не дав доторкнутися до своїх ран. Тому й iснує приказка “Фома невiруючий”.
Аггей - один із 12 старозавітних менших пророків, книга якого, що складається з двох розділів, містить, серед інших, пророцтво про прихід Месії. Достовірно про пророка відомо лише те, що він діяв в один час із пророком Захарією (десь на межі VI і V ст. до н.е.) і переконував юдеїв якомога швидше завершити будівництво другого Єрусалимського храму. Ця свята справа призупинилася на півтора десятиліття внаслідок недоброзичливості й інтриг із боку самарян та інших осіб, ворожих юдеям. Завдяки вмовлянням пророків Огія та Захарія будівництво храму було відновлено і невдовзі закінчено.
За спостереженнями, це дуже холодний день:
Прийшов Тома - сиди вдома.
Добре говорив святий Тома, що в груднi найлiпше сидiти вдома.
Ікона св. пророка Даниїла і трьох отроків
Ананії, Азарії і Мисаїла
Також примiчали: який Аггей, такий і квітень. 
Якщо вранцi на Аггея великий мороз, то вiн простоїть до Хрещення (19 сiчня).
Якщо на деревах iнiй, Святки (з 7 по 19 сiчня) будуть теплими.
Якщо сніг привалив упритул до парканів - невдале літо.
Даниїла (30 грудня). День пам'яті пророка Даниїла.
Яким буде цей день, таким і травень.
Якщо в цей день з’явиться iнiй – Рiздво буде теплим.
31 грудня – вiд цього дня й до Рiздва (7 сiчня) починалася “тиждень пращурiв” – час поминання померлих.
(За матеріалами книги В.Скуратівського

"Місяцелік. Український народний календар" )

Немає коментарів: