вівторок, 6 грудня 2016 р.

Краєзнавство

Так починався Донецьк
Прапор Донецька

Частина 13

У ті часи мова про символіку поселення чи регіону не йшла: у молодого, але стрімко зростаючого міста було безліч інших проблем. 
Герб Донецька
(версія 1968 року)
Уперше питання про герб Донецька було підняте в середині 60-х рр., а 31 січня 1967 р. обкомом КПУ та виконкомом облради була ухвалена постанова № 64 «Про герби міст і районів Донецької області», 14 лютого 1968 р. журі обрало з 43 проектів проект під девізом «Срібне коло» донецького архітектора Георгія Володимировича Еттинга, який і є автором ідеї руки з молотом, що стала центральним об’єктом сучасного офіційного герба Донецька. Доопрацювати проект було доручено скульптору Леоніду Артемовичу Бриню, і герб отримав такий зовнішній вигляд: знак був виконаний у формі давньоруського щита-п’ятигранника, у центрі скульптурний рельєф на міді – могутня вольова рука, що міцно тримає високо піднятий молот, уособлюючи міць і велич робочого класу; рельєфна п’ятиконечна мідна зірка у правому верхньому кутку вказує, що місто стало розвиватися в роки радянської влади; 
Великий герб м.Донецька
нижнє чорне поле герба означає багаті природні поклади й інтенсивну розробку кам’яного вугілля, а верхнє сріблясте символізує розвиток ливарної промисловості; зображення обрамлене мідним кантом, чорне і срібне поля розділені горизонтальним рельєфним кантом меншого перерізу.
Сучасний вигляд герба Донецька майже повністю повторює цей знак, змінився лише колір верхнього поля (тепер він світло-синій) та смислове наповнення елементів. Рішення № 13/5 про прийняття герба міста, повного герба та прапора було ухвалене міськрадою 27 вересня 2004 року.

Немає коментарів: