вівторок, 27 грудня 2016 р.

Краєзнавство

Перший ставок у Юзівці
Так починався Донецьк

Частина 16

Пам'ятник Сталіну біля входу в парк ім.Постишева
У 1931 році вирішено було створити в місті Центральний парк (нині – Центральний парк культури та відпочинку ім.О.С.Щербакова, хоча спочатку парк отримав ім’я П.П.Постишева, а після того, як той був оголошений «ворогом народу» 1939 року, - Олександра Сергійовича Щербакова, який у 1936 – 1938 рр. був секретарем Донецького обкому партії). Місце для нього обране було занедбане: на ділянці відкритого степу за Першим ставком біля Скоморошиної балки, за якою розташовувалися скотобійні. Аби привести місцину (120 га!) до ладу, робітники та школярі міста багато працювали. Коли 1932 року парк почав функціонувати, найбільшої популярності зазнали дитяча залізна дорога та прогулянки на човнах по ставку. Одразу після війни сапери збудували понтонний міст через ставок, за кілька років його замінили на новий, з дерев’яними опорами, а в кінці 50-х рр. опори зробили залізобетонні – й міст нарешті отримав сучасний вигляд. 

Того ж року в Сталіно була створена обласна філармонія, що об’єднала 5 концертних бригад з різних міст України. 
У 1932 році на вул.Артема був збудований Клуб будівельників. Однак 1936 року його вирішено було передати дітям як Палац піонерів і школярів. Після війни будівлю реконструювали і розмістили там Центральне бюро науково-технічного інституту Міністерства вугільної промисловості. А школярам віддали будівлю колишнього Юзівського відділення Петроградського міжнародного комерційного банку (нині – частина Міського палацу творчості школярів, що виходить на вул.Артема). 
Цікаву історію має будівля по вул.Артема, 44, де зараз розташовується консерваторія ім.Прокоф’єва. Спочатку на цьому місці хотіли збудувати готель, потім плани змінилися – і в 1932 (до 1941 і з 1943 до 1966 рр.) там розмістили Донецький обласний відділ ГПУ (потім – Донецьке обласне управління НКВС, з 1937 р. Управління державної безпеки НКВС по Сталінській області, реорганізоване 1947 року в обласне Управління Міністерства державної безпеки, з 1953 р. Управління Міністерства внутрішніх справ, з 1954 до 1966 р. – Управління Комітета державної безпеки при Раді міністрів УРСР по Донецькій області). Там же розташовувалася тюрма, у внутрішньому дворі якої у жовтні 1941 року німцями були знайдені масові захоронення людей (перепоховані вони були в жовтні 1941 р. у парку біля держбанка, тепер там автомістечко «Сокіл»).

Немає коментарів: