четвер, 10 березня 2016 р.

Цікаве народознавство: Страви Масляної

Масляна в розпалі - саме час поговорити про обрядові страви цього тижня. Але йтиметься сьогодні не про млинці. Справа в тому, що там, звідки я родом, Масляну не святкували: ні запорізька, ні дніпропетровська гілки мого роду не мають традицій, пов'язаних із нею. Обидві мої бабусі навіть не могли точно згадати, чи пекли їхні мами млинці. Можливо, це пов'язано із тим, що дитинство і юність моїх бабунь припали на голодні 20-30-ті роки ХХ століття, а молодість - на страшні сорокові, тоді було не до таких розкошів, як млинці й бурхливі веселощі, треба було вижити. Хоча цілком імовірно, що традиції Масляної в Центральній Україні були втрачені раніше. Однак готувати на свята оладки і вареники з різноманітними начинками було традицією нашої родини навіть у скрутні часи. І сьогодні я із задоволенням поділюся з вами рецептами запорізьких оладок і дніпровських вареників-пухкеників (правда, я дещо змінила бабусині рецепти).

Оладки

Для тіста вам знадобиться: 1 яйце, 0,5 л кислого молока (кефіру), 1 чайна ложка соди вщент, дрібка солі, 3-4 столові ложки цукру, приблизно 2 склянки борошна, 2-3 столові ложки вівсяного борошна, дрібка мускатного горіха.
Збийте окремо яйце, сіль і кисле молоко. У миску необхідно просіяти борошно, додати цукор і соду, мускатний горіх, потім вилити молочну суміш і збити тісто (воно має бути як густа домашня сметана). Випікайте оладки на олії чи маргарині і смакуйте гарячими, додаючи сметану, мед чи варення.
Як святковий варіант цих оладок раджу зробити так: нарізати яблука (достатньо 2-3 солодких яблук твердих соковитих сортів) кільцями завтовшки 5-7 міліметрів, занурювати ці шматочки в тісто й випікати оладки. Виходять оладки з яблучною начинкою - незвично й дуже смачно!

Вареники

Для тіста знадобиться: 0,5 л кислого молока (кефіру), 1 яйце, 1 чайна ложка соди (з гіркою), пшеничне борошно (скільки увійде).
Для начинки: картопляне пюре (без молока), солоний сир, тушкована квашена капуста, шкварки, смажені гриби; вишні, сливи, полуниця.
У мисці з просіяним борошном змішайте всі інгредієнти, вимісіть м'яке тісто (воно має лише трохи липнути до рук, але не повинно бути твердим). Поставте велику каструлю з солоною водою на вогонь. Виготовте 10-12 вареників із солоною начинкою. Коли вода закипить, акуратно покладіть у каструлю вареники (вони мають вільно плавати), варіть у киплячій воді доки зробите наступну партію (2-3 хвилини). Для вареників із картоплею чи капустою завчасно приготуйте зажарку з цибулі, для інших достатньо вершкового масла. Такі вареники дуже смачні й підсмаженими.
Солодкі вареники моя бабуся не варила, а готувала на пару. Тісто для них було те саме, а начинкою слугували вишні (з кісточками), тверді сливи (порізані шматочками) або полуниця, посипані цукром (0,5 чайної ложки на вареник). Пароварку вона робила з широкої каструлі, яку обв'язувала марлею (марля й вареники на ній не повинні торкатися води в каструлі), й миски, що підходила за діаметром. Для однієї порції достатньо 5 вареників, готувати їх на пару треба 5 хвилин, потім зняти на дерев'яну дошку поки вичахнуть.

Рецепти млинців ви знайдете тут:  http://etnoxata.com.ua/statti/kuhnja_ukrainy/%C2%ABdo-teschi-na-mlintsi%C2%BB-abo-10-retseptiv-mlintsiv/
Смачного! 

Немає коментарів: