четвер, 19 травня 2016 р.

Вітаю!

Сьогодні День вишиванки!


Українська вишиванка вже більше 10 років мандрує модними подіумами світу, вона стала неодмінним атрибутом гардеробу не лише наших модниць, але й зарубіжних зірок. Вона надихає багатьох українських і закордонних модельєрів на створення нових колекцій. 
Так, 2014 року Оксана Караванська створила колекцію Vyshyvanka Couture. ‘‘Я нагло процитувала найкращі українські надбання. Але зробила це так, щоб з української етніки, яку додала до сучасного космополітичного жіночного образу, створити модний тренд осені 2014 року’’, — ділиться секретом автор колекції.

А ось кілька яскравих прикладів наших "слідів" у моді можна відшукати в осінній кутюрній колекції французького кутюрье Жана-Поля Готьє 2005-го року, яка була натхненна Україною після Помаранчевої революції.
Тоді на його показ була запрошена на той час перша леді Катерина Ющенко, а моделі одягу француз назвав іменами українок або ж частинами нашої країни. Наприклад, можна було побачити сукню "Буковину" чи таку, яка має назву "Крим".
Сукня "Буковина" (ліворуч) і "Крим" (праворуч) від Жана-Поля Готьє (2005 рік) 
Сукні Готьє 2005 року
Ще один поціновувач етно-мотивів в моді Джон Гальяно дав такі настанови візажистам, коли ті робили макіяж моделям для його осінньо-зимової колекціі 2009-го року: дівчата мають бути схожі на "замерзлих українських наречених".
І справді, бачимо мотиви вишиванок та червоно-біло-чорну кольорову гаму ансамблів на подіумі у цього митця моди.
Колекція Гальяно "осінь-зима" 2009 
Нешироко відому історію так званої "Асгарди", лицарського мистецтва жінок України, яке практикують у Карпатах, представив разом зі своєю осінньо-зимовою колекцією 2013 американський дизайнер Прабал Гурунг. Він просто знайшов інформацію про сміливих українок в Інтернеті.
Колекція Прабала Гурунга 
Колекція Прабала Гурунга  
Колекція Прабала Гурунга  
Колекція Прабала Гурунга  
Як правило, етнічні мотиви в моді – це часто-густо стилізація, тобто використання певних національних елементів у сучасних фасонах одягу. Іншим шляхом пішла українська дизайнерка Віта Кін, котра зробила модними ті самі вишиванки, перетворивши їх на спокусливі сукні. 
Вишиванки Віти Кін 
Ще одна цікава варіація на українські національні мотиви у сучасному прочитанні – у весняно-літній колекції 2015 київської дизайнерки Ксенії Шнайдер.
"Ми просто взяли традиційні орнаменти та розтягнули їх, зробивши так званий глітч-принт", - розповідає дівчина. Виглядає свіжо та небанально.
Сукні від Ксенії Шнайдер 
Таку тенденцію аналізує історик моди Зоя Звиняцьківська: "Переосмислення нашої культурної спадщини, переказ її сучасною мовою, інтеграція в актуальну моду – це набагато складніше, ніж робити вишиванки або нашивати на сучасний одяг стрічки з національним орнаментом. Але ця робота вже йде".
Джерело: http://life.pravda.com.ua/fashion/2015/02/12/189240/

А це цьогорічний День вишиванки у Парижі

Браво!

Немає коментарів: