понеділок, 24 жовтня 2016 р.

Місяцелік

Цікавинки про народні свята цього тижня

Зинаїди (24 жовтня). День пам'яті мучениці Зинаїди Тарсійської - двоюрідної сестри апостола Павла. Після проповіді Павла вона залишила дім і оселилася в печері біля м.Димитріади. Зинаїда зцілювала хворих. Прийняла мученицьку смерть від язичників - побиття камінням.
Пора весiль продовжується. Вражає весiльна символiка. Так, на Хмельниччинi нареченим дружки одагяють два символiчних вiнки з барвiнку; на Полтавщинi, Сумщинi дарують молодим пару голубiв – символ злагоди та любовi; на Львiвщинi на тарiлку, де лежать шлюбнi перснi, насипають жито, а в окремих селах Iвано-Франкiвщини  кладуть ще й вовну, що символiзує тепло, багатство для наречених у сiмейному життi.
Святого Андрона та мученикiв Прова i Тараса (25 жовтня). Починали спостерiгати за зорями.
Яскравi зiрки обiцяли похолодання, ледь  мерехтливi – тепло, а сильне сяяння зiрок синiм вiдтiнком – багато снiгу.
Дмитра та Феофана-затворника, Іверської ікони Божої матері (26 жовтня).  Святий Дмитро завершував землеробський рiк, замикав землю і приводив зиму. Вiн тримав ключi до весни, коли передавав їх Святому Юрiю. Цi двоє святих нiби пов’язувалися в народнiй уявi й побутовiй обрядовостi: з Юрiя – хороводи, з Дмитра – вечорницi. Тобто масовi молодiжнi гуляння на природi – пiсля Юрiя, а пiсля Дмитра – невеличкi збори по хатах. Пiсля Дмитра закiнчувалися сватання, уже не засилали сватiв.
Цього дня вiдзначається Дмитрiвська батькiвська субота. Готували нацiональні страви. Наприклад, чарний борщ. Готують його за вiдомим рецептом українського борщу. Але перед тим, як борщ уже дiйшов “своєї кондицiї”, вливають 1-2 свiжої од забитого  годованика кровi, додають спецiї i варять ще хвилин п’ять.
Параски П’ятницi-грязнухи, порошихи, льняницi (27 жовтня). За народним календарем, це день пам’ятi Святої Параскеви. Ще в юностi вона стала християнкою й дала обiтницю безшлюбностi.
Скрiзь селяни вважають Параскеву-П’ятницю своєю захисницею, можливо, тому, що християнство замінило нею прадавню богиню Мокошу (її день колись припадав на 23 жовтня). Принесіть Мокоші хліб, калину, прядиво, щоб напряла вам і вашим діткам довгу нитку Життя - так вважали наші предки. Суворі заборони цього дня: не шити, не різати, не працювати з нитками, прядивом, веретеном тощо
На Грязнуху не буває сухо.
Хто в п'ятницю багато смiється, той у старостi буде багато плакати.
Євфимії (28 жовтня). Цей день називали “болотихою”.
Розкисли дороги – застрягли у Єфимки ноги.
Як зачнеться на Єфимку моква, то аж до морозiв трива.
Початок Рiздвяного посту.
Логвина-Сотника (29 жовтня). Цього дня згадується мученик Лонгин, сотник, що при Хрестi Господнiм. Святий Логвин вважався цiлителем захворювань очей.
Цього року на 29 жовтня припадає стародавнє свято - Зворожини, або Осінні Діди (Дідова субота). Це поминальний день. Громада літніх людей, незалежно від погоди, навіть у холодну пору, варила куліш на лоні природи, який споживали тут же, сидячи на землі.
Пророк Осія. Фреска. Афон (Ватопед). 1312 р.
Пророка Осiї (30 жовтня). У цей день колесо з вiссю прощається.
Вiз у засторонок полiз, а сани  ще не знiс.
Жовтень нi колеса, нi полоза не любить, бо їде на рябiй кобилi.
Також в цей день вiдзначається День плуга (Сварога, Коваля). На 30 жовтня припадає друге свято Сварога, який, за легендами, викував золотого плуга скiфiв. За це йому приноситься жертва – пiвень. Засмаженим пiвнем пригощають сусiдiв, родичiв, мандрiвникiв.
Також цей день має назву Ковальське свято. У деяких мiсцевостях, де не було священика, згоду на шлюб дозволялося давати ковалевi. Тому в цей день кузнi не працювали. Вони символiзували охоронця хлiборобської працi, винахiдника плуга.
(За матеріалами книги В.Скуратівського

"Місяцелік. Український народний календар" )

Немає коментарів: