понеділок, 3 жовтня 2016 р.

Місяцелік

Цікавинки про народні свята цього тижня

Г.Кириченко. Берези восени. 2002
Михайла, Федора, Астафiї, Дениса (3 жовтня). Пiвнiчний вiтер – на холод, пiвденний – на тепло, захiдний – на мокречу, а схiдний – буде зимно, але сонячно.
Цього дня вiдзначається свято мiрошникiв.
Кiндрата, Дмитра (4 жовтня). Починають готуватися до зими. Про тих, хто легковажить, кажуть: “Пустий господар по Кiндратi не має ще кожуха в хатi”.
Рiзкий пiвнiчно-схiдний вiтер – на холодну зиму.
Фотiя, Петра (5 жовтня). Якщо листя з берези ще не опало, то снiг ляже пiзно; коли ж дерева звiльнилися, то наприкiнцi сiчня буде тривала вiдлига.
Святого Iнокентiя, Зачаття Iвана Предтечi (6 жовтня). У цей день господарi намагалися нiчого  не заготовляти на зиму, бо почорнiє. Дiвчата й жiнки з цього дня бралися за рукодiльництво – пряли, ткали, вишивали. Тому в народi мовилося: Тiк i потік починок приволiк.
На Предтечi  тулися до печi.
Фекли, Владислава, Ярослава. Свято Овинного Домовика (7 жовтня). Цього дня починалися замолотки. У натоплених овинах молотили хлiб. Люди виходили вдень на вулицю, спiвали, проводили рiзнi iгри  та забави. Пiсля пiвночi запалювали багаття в овинi (стодолi, на току) i починали обмолот. У жертву овинному вогню приносили пiвнiв, щоб Домовик берiг зерно. (За Г.Лозко).
Ікона Сергія Радонезького.
Середина ХVІ ст. Ризниця
Троїце-Сергієвої Лаври
Сергiя Радонезького, Єфросинiї (8 жовтня).  Цей день у народi ще називали “капусником”, бо, за повiр’ям, пошаткована до Єфросинiї капуста мала довго i добре зберiгатися.
Не треба в капусту й олiї, як пошаткуєш до Фросинiї.
Коли на Єфросинiї тепла погода, то тепло триватиме ще три тижнi.
Якщо цього дня випаде снiг, то зима встановиться на Михайла (21 листопада).
Раннiй снiг – на ранню й теплу весну; якщо вiн глибокий, то наступного року чекай доброго врожаю, якщо день сухий - лiто буде погоже.
   Тихона, Iвана Богослова (9 жовтня). Завершували  майже всi польовi роботи.
   Хто не посiяв до Богослова – не варт доброго слова.
   Коли до Богослова проса буде з ложку, то стане i в ложку.
   На Богослова дощ зi снiгом – у сiчнi тричi йтиме дощ; сонячно й тепло – червень буде дощовий i холодний.
   У цей день наші давні предки святкували Велике свято Свiтовида (осiннє). Воно дорiвнює весняному великодню, його ще називають Другим великим святом Врожаю. Усю нiч молилися в храмi Свiтовида – покровителя хлiборобства.
Також цього дня проводився обряд заклинання наступного врожайного року. Випiкався коровай розмiром у зрiст людини, яким частувалася вся громада.
(За матеріалами книги В.Скуратівського
"Місяцелік. Український народний календар" )

Немає коментарів: