пʼятниця, 1 січня 2016 р.

Місяцелік: Січень

Цікавинки про народні свята цього тижня

 

Гната (2 січня). У цей день заборонялося прясти. Жінки здебільшого виготовляли обрядове печиво, а дівчата, зібравшись на вечорниці чи посиденьки, робили різдвяно-новорічні прикраси – "павуки" та "їжаки". 
"Павукiв" виготовляли з солом’яних стебел. Це рiзноманiтнi квадратнi та ромбоподiбнi фiгурки, оздобленi кольоровим папером. Для "їжакiв" брали шмат глини чи тiста, вилiплювали фiгурку й, обтикавши колосками, засушували. Цi прикраси пiдвiшували на конячiй волосинi до сволока. Вони мали висiти од Рiздва до Водохрещ.


Петра-напiвкорма та Уляни (3 сiчня). До цього дня худоба повинна з’їсти половину корму. Селяни перелопачують зерно в коморi, щоб не втратило схожостi.

Анастасії (4 січня). У народі казали: «Скоро Настя на помості запросить три празники в гості». Справді-бо, за три дні прийдуть найбільші різдвяно-новорічні святки. Відтак майже протягом двох тижнів (з 7 по 19 січня) люди гучно відзначали свята. Ось чому до Анастасiї селяни намагалися запастися вiдповiдними припасами – нарубати дров, нарiзати сiчки тощо. Тому й мовилося: “До Настi точи снастi, а пiсля Настi поховай в одвiрок снастi!”

Євгенiя, Федула (5 сiчня). Цей день називали оберегом тварин i птахiв. Iснує прикмета: якщо прийшов Федул i губи надув (тобто вітряно) – до врожаю.

     (За матеріалами книги В.Скуратівського

"Місяцелік. Український народний календар")

Немає коментарів: