субота, 16 січня 2016 р.

Раджу прочитати: Є.Гуцало

Нещодавно ми відзначали день народження українського письменника Євгена Гуцала (14.01.1937 - 04.07.1995), якого з дитинства знаємо за ніжними поезіями і прекрасними оповіданнями про природу ("Лось", "Сім'я дикої качки" тощо). Однак Євген Пилипович був і глибоким, дуже цікавим публіцистом. 
Раджу прочитати цикл його есе "Ментальність орди", написаний у 1994 - 1995 роках, але актуальний і сьогодні. У ньому письменник аналізує сучасну російську публіцистику, художню класику, історичні труди та фольклор і доходить цікавих висновків щодо менталітету, історії й майбутнього Росії: "вона [Росія] сама собі на голову кликала всілякого штибу заманювачів та обманювачів, така вже її особливість, що зі свого нутра народжувала їх - і хіба це не було перманентним станом її пропадання і вічно триваючим станом її загибелі? Й так само, здається, сьогодні відбувається, що на авансцені її новітньої історії, як завжди, є гострий попит на її «розбійну красу», й фалангу цих заманювачів та обманювачів вона спородила зі свого живородящого лона, й укотре ми є свідками її розкладу й руйнації, які... комусь хотілося б сприймати за нове становлення, бо ж завжди хочеться сподіватися цього конструктивного становлення, прогресу... але чи ідея нового прогресу знову не обернеться ідеєю викривленого, спотвореного прогресу, й вираз доброзичливого очікування на наших обличчях перетвориться на конвульсійну гримасу жаху та болю? " На жаль, застереження не було почуте - й маємо "конвульсійну гримасу жаху та болю". 
Роздуми публіциста варто прочитати ще й тому, що ми, маючи на певних відрізках часу спільну історію, увібрали деякі риси російського національного характеру. Чи залишати їх - ось над чим змушує замислитися Євген Гуцало. Може, і нам час змінюватися? Такі роздуми викликала "Ментальність орди" у мене, у вас будуть, звичайно, інші (поділіться, будь ласка!).
Приємного читання не обіцяю, але багато відкриттів буде точно! 

І ще для тих, хто любить читати, електронні бібліотеки, що містять книги українською мовою (у зручних форматах для букрідерів, смартфонів чи планшетів):

Немає коментарів: