вівторок, 5 січня 2016 р.

Цікаве народознавство: Кутя

Кутя - обов'язкова обрядова страва під час різдвяних свят. Вона символізує єдність роду, зв'язок із предками, із матінкою-землею. Із неї починалася різдвяна вечеря, коли за столом збиралася вся родина й кожен брав трохи з однієї миски. 

Навіть її приготування нагадує обряд. 

Рецепт приготування куті

Крок 1. Переберіть і промийте 1 склянку пшениці, замочіть її на ніч  (воду необхідно кілька разів міняти).
Крок 2.  Пшеницю залийте 2 склянками води, додайте дрібку солі й варіть до розм'якшення.
Крок 3. Залийте окропом 100 г маку, накрийте кришкою та залиште на годину.
Крок 4. Приготуйте узвар: зваріть засушені фрукти та ягоди (200 г) у 0,5 л води протягом 30 - 40 хвилин, додайте трохи цукру (узвар не повинен бути солодким, бо в кутю додаватиметься мед). Залиште, нехай настоїться.
Крок 5. Відкиньте мак на сито, хай стече. Потім перетріть його в макітрі (або довго збивайте у блендері), поки він не стане сірим і не з'явиться "молочко".
Крок 6. Замочіть 100 г родзинок на 15 - 20 хвилин, потім воду злийте.
Крок 7. Подрібніть 100 г волоських горіхів.
Крок 8. Коли пшениця буде готова, необхідно переложити її в миску, дати трохи охолонути. Потім додайте мак, роздинки, горіхи, мед (3 - 4 столові ложки). Усе перемішайте й подавайте до столу, заливши узваром (хоча моя бабуся узвар подавала окремо, а заливала ним кутю вже коли всі сідали до столу).

Смачного! 

Про те, як приготувати інші святвечірні страви, ви можете дізнатися тут: http://etnoxata.com.ua/statti/jak-svjatkuvati-svjatvechir-abo-12-retseptiv-do-svjatvechirnogo-stolu/
http://www.uamodna.com/articles/gotuemosj-do-rizdva-menyu-z-12-strav/?utm_source=weekly&utm_medium=email&utm_campaign=20160104

1 коментар:

Вікторія Барановська сказав...

Дякую за рецепт! Колись готувала саме так, цього року спробую знову