понеділок, 25 січня 2016 р.

Цього дня народилися: Павло Тичина

Сьогоднішній ювіляр - видатний поет, перекладач, публіцист Павло Григорович Тичина (23.01.1891 - 16.09.1967).
Писати він почав рано: дослідники вважають, що від 1906 року, після смерті батька,— почасти під впливом Олександра Олеся та Миколи Вороного. Перший відомий нам, але незакінчений вірш Тичини — «Синє небо закрилося…» — датовано 1906 роком. Пізніше поет, переглядаючи свій архів, так відгукнувся про цей вірш: «Подивишся — аж смішно». Він був суворим критиком (і своєї творчості в решу чергу!).
Почавши поетичну творчість за чернігівського періоду, Тичина в атмосфері Києва першого року державного відродження України закінчив першу свою книгу поезій «Сонячні кларнети» (1918, фактично вийшла в 1919), в якій він дав своєрідну українську версію символізму, створив власний поетичний стиль, який отримав власну назву — «кларнетизм». 
Подальша творча доля Павла Тичини склалася трагічно: після оригінальних, цілком новаторських поетичних збірок "Сонячні кларнети", "Замість сонетів і октав", "В космічному оркестрі", поем "Сковорода", "Прометей" відбувся поступовий злам.
Проте прекрасна лірика молодого Тичини й досі актуальна, вона продовжує надихати інших митців. Так, у 2012 році було створено соціальний ролик "Зглянись" проекту "5 елемент". Послухайте пісні "Гаї шумлять" у виконанні О.Дарчука та "О панно Інно" групи "Мертвий півень".

Цікавими, можливо, будуть лекції доктора філологічних наук Леоніда Ушкалова про творчість П.Тичини й М.Рильського, його дискусія з Оксаною Забужко про творчість поета "Плоди читання".

Немає коментарів: