середа, 20 січня 2016 р.

Література, втілена в кіно: І.Кавалерідзе

"Найщасливіший день - сьогодні"

Українець - це не національність, це стан душі. Згадайте Сергія Параджанова, Архипа Куїнджі... 
Сьогодні хочу познайомити вас зі ще одним видатним  представником української культури, грузином за походженням, який відтворив нашу історію в різних видах мистецтва, створив шедеври, за якими й досі Україна легко впізнається чужинцями. Отож знайомтеся: художник кіно, драматург, основоположник українського історичного кіно, видатний скульптор Іван Петрович Кавалерідзе. Він прожив довге, сповнене випробувань життя, залишивши нащадкам багато загадок. 
Чи знали ви, наприклад, що автором таких несхожих за стилем і водночас добре впізнаваних пам'яток, як пам'ятник княгині Ользі в Києві та Артему у Святогірську, є одна людина - Іван Кавалерідзе? За монументальність і особливу пластичність робіт ЮНЕСКО назвало його "українським Мікеланджело". Про спадщину Кавалерідзе-скульптора цікаво розповідається в статті "Иван Кавалеридзе - украинский Микеланджело".
Фільмографія митця широка: він не лише є творцем багатьох класичних уже стрічок ("Наталка Полтавка", "Запорожець за Дунаєм" та інші) - у кіно він розкрився як  яскравий художник, талановитий сценарист, неординарний режисер. Більше про спадок Івана Петровича в кіно читайте в статті "Призначений злетіти вище".
Пропоную переглянути стрічки Івана Кавалерідзе за творами українських письменників.

"Наталка Полтавка" за драмою І.Котляревського


"Прометей" за поемою Т.Шевченка "Кавказ"

"Запорожець за Дунаєм" за оперою С.Гулака-Артемовського

Стрічка "Повія" за однойменним романом Панаса Мирного з Людмилою Гурченко в головній ролі стала останньою в творчості видатного режисера. Переглянути її можна за посиланням: http://megogo.net/ua/view/14689-gulyashcha.html



Немає коментарів: