понеділок, 4 січня 2016 р.

Унікальна Україна: Українська музика у світі

Дедалі більше українських музикантів, стомившись від домінації поп-формату у медіапросторі України, шукають і знаходять свого слухача далеко від дому.
ВВС Україна підготувала добірку історій про успіхи українських виконавців на міжнародному рівні у 2015 році.

Stoned Jesus


Stoned JesusImage copyrightStoned Jesus
Image captionStoned Jesus часто вважають українським стоунер-гуртом, хоча вони давно вийшли за межі стилю і країни

Гурт Stoned Jesus, що грає доволі важку музику, став упізнаваним в Україні лише нещодавно. Хоча цьому передувала тривала і скрупульозна експансія на великі та маленькі західні сцени.
Загалом за спиною колективу на чолі з Ігорем Сидоренком вже 22 країни.
Як наслідок - запрошення до США, Британії і врешті поява у переліку учасників одного із найбільших у світі рок-фестивалів Hellfest-2016 - успіх, досягти якого не вдавалося ще жодному українському виконавцеві.
"Починали ми зі Східної Європи, де зв'язувалися з братами за жанром серед профільних клубів, промоутерів, груп, поступово створюючи свою мережу знайомств", - поділився досвідом із ВВС Україна Ігор Сидоренко.

ДахаБраха


dakhabrakhaImage copyrightdakhabrakha.com.ua Tetyana Vasylenko

Як і Stoned Jesus, етно-колективові "ДахаБраха" не одразу вдалося зібрати свою публіку в Україні.
Однак тепер усе інакше - квитки на їхній минулий виступ у Києві розкупили ще за місяць до концерту. Хоча sold out (коли усі квитки продано ще до початку події) - доволі рідкісне явище для українського шоу-бізнесу.
2015-рік для учасників "ДахаБраха" був насиченим на пілігримство: перший ефір на іменитій радіостанції KEXP у Сієтлі, перший виступ у передачі Джулса Холланда Later на BBC Two - на одній сцені із Девідом Гілмором, іншими зірками... Усе це було першим не лише для гурту, а й для української сцени загалом.
А ще виступи на Sziget, в Америці та Європі, що упевнено закріплює за гуртом статус колективу світового рівня.

Andrew Bear


andrew bearImage copyrightSlippy Ink

Гурт із Харкова спершу був сольним проектом, але поступово обріс музикантами, серед яких і Микита Рубченко, відомий створенням рок-версіїНаціонального гімну України.
Стартувавши у 2013-му, колектив лише минулого місяця відіграв перший тур Україною. Проте цьому передували два виїзди до Європи - приблизно 120 концертів у 17 країнах.
Про своє життя у дорозі гурт навіть зняв короткий фільм.
"У двох словах це складно розповісти, оскільки процес тривалий і досить тяжкий. Але загалом - це пошук. Букерів, музикантів, просто людей, які слухають твою музику і готові допомогти, і так далі. Тисячі листів на адресу електронної пошти і стільки ж діалогів на Facebook", - розповів ВВС Україна лідер гурту Андрій Медведь.
Andrew Bear нещодавно записали свій другий альбом і вже лаштуються до чергової творчої подорожі Європою навесні.

Zapaska


ЗапаскаImage copyrightzapaskamusic.com

Дует поета і музики Павла Нечитайла та Яни Шпачинської із гурту "ЧЕЧЕ" родом із західної України.
Цей колектив можна сміливо вважати проектом на експорт. Свої альбомиZapaska видає у Європі, переважна більшість концертів також відбувається там.
Приміром, лише до кінця зими Zapaska має виступити у Польщі, Чехії, Німеччині, Австрії та Словаччині, і хто-зна, куди ще заведе їх музика. Те саме було й минулого року.
Розбещену західну публіку гурт, серед інших якостей, чіпляє технікою live-looping - коли музику зациклюють та міксують прямо на сцені.

Cold Comfort


cold confortImage copyrightSAPATRYLO.COM

Це загадкове тріо із Рівного, що грає "темну" електроніку на межі з пост-панком у дусі кінця 1970-х, лише готує свій перший повноформатний альбом.
Однак це не стало завадою численним концертам в Україні, контракту із київським лейблом WornPop, появі на ГОГОЛЬFEST і виступам у Варшаві, Лодзі, Познані, Москві і Санкт-Петербурзі.
У найближчих планах, кажуть учасники гурту, продовження закордонних турів, зокрема у Польщі та Німеччини.

Sasha Boole


Саша БУльImage copyrightkirai gigs

Інколи може здатися, що фолк-виконавець Саша Буль живе не у Чернівцях, а у Кракові чи іншому польському місті - так часто з'являється він там на афішах.
Дійшло до того, що одного разу ввечері його спинили польські поліціянти - лише для того, аби подякувати за хороший концерт.
Тур, у якому Саша перебуває прямо зараз, нараховує два десятки міст у Польщі, Чехії, Німеччині та Україні.
Вдома музикант також вже доволі популярний і шанований - на одному з його концертів у Києві, приміром, мало не у першому ряду сиділа Марія Бурмака.
А якось у перерві між виступами Саша Буль грав у студії ВВС Україна.

Drudkh


DrudkhImage copyrightDrudkh.Official
Image captionОбкладинка нового альбому Drudkh "Борозна обірвалася"

Поява цього харківського блек-метал гурту у добірці може видатися дивною, оскільки він взагалі не виступає наживо, а про його учасників відомо зовсім небагато. У сомережах Drudkh також офіційно з'явився відносно недавно.
Однак мантія утаємниченості лише додала свого до аури культової групи серед шанувальників екстремально важкої і атмосферної музики по всьому світу.
Особливістю гурту є те, що в основі лірики - тексти українських класиків, зокрема Тараса Шевченка, Лесі Українки, Івана Франка, Василя Стуса, Олега Ольжича, Миколи Вінграновського.
Новина про черговий альбом у 2015 році одразу стала сенсацією, а на платівках він розлетівся за лічені тижні після появи.
"Запис похмурий. Більш похмурий, ніж зазвичай. У ньому є щось, чого нема в попередніх. Чого ж іще чекати від української групи, до країни якої вдерлися", - написав керівник французького лейблу Season of Mist, який видає гурт.

Гайдамаки


Гайдамаки

Їздити у тури, а надто - виступати на майданчиках масштабних фестивалів - для цього "козацького" гурту з Києва вже давно не є чимось дивним.
У 2015 році навіть за своїми мірками колектив багато де побував - на фестивалі Sziget в Угорщині, а також в Естонії, Румунії, Польщі, Австрії, Німеччині та Словаччині.
А після виходу альбому "УкрОп" було ще й безліч концертів в Україні.
Нова програма, як розповіли ВВС Україна учасники гурту, складалася "з народної музики, сучасних музичних стилів і чіткого соціального меседжу".

Ot Vinta


ot vintaImage copyrightTomek Szott

Ще одні корінні рівняни Ot Vinta, як і "Гайдамаки", належать до топу українських рок-гуртів - вони мають купу виданих альбомів, безліч концертів, ефірів на радіо й телебаченні, а також шанувальників.
І не лише в Україні. У 2015 році, приміром, енергійні хлопці у жовтих комбінезонах відкривали фестиваль "Україна в центрі Любліна", грали на фесті Lowlands у Нідерландах, на багатьох інших дійствах, а ще у "Дупі" - це такий клуб у Любліні.
Окрім того, Ot Vinta багато їздили на передову, де грали для бійців АТО.

Make Like A Tree


make like a treeImage copyrightmakelikeatree.org

Відчайдушний мандрівник і безмежний мрійник - Сергій Онищенко із Харкова, що виступає під псевдо Make Like A Tree, написав про свою подорож тривалістю 2,5 роки блог на ВВС Україна.
Під час останнього туру, більшу частину якого він проїхав автостопом, Сергій відіграв 250 концертів у приблизно 15 країнах. Серед них Китай, В'єтнам, Камбоджа, Таїланд, Малайзія, Сингапур, Індонезія, Папуа - Нова Гвінея, Австралія, Нова Зеландія.
"Мені пощастило, бо музика - це те, що розуміють в усіх країнах, незважаючи на мови та віросповідання. Щоразу граючи свої пісні, я відчуваю дуже міцний зв'язок зі слухачами", - розповів він ВВС Україна.
Він також займається фотографією і завжди супроводжує свої виступи експозицією власних світлин.

ONUKA


ОнукаImage copyrightOnukamusic.com

Успіх проекту Наталії Жижченко - колишньої солістки гурту Tomato Jaws - і Євгена Філатова, відомого гуртом The Maneken, був блискавичним.
Поєднання електронної музики, ніжного вокалу та українських народних інструментів сподобалося багатьом.
У 2015 році ONUKA була однією із найбільш бажаних груп на майже усіх великих українських фестивалях.
Весною колектив переміг у конкурсі українських виконавців і став хедлайнером British Knights Europe Stage у рамках Sziget, а також відіграв кілька інших концертів у Європі.
Виступити в Америці та Канаді, де вже були заплановані концерти, не вдалося тільки через візові проблеми.
"2015 рік був надзвичайно цікавим і важливим для кожного з нас. Багато чого ми зробили вперше в житті і нам це вдалося!", - ідеться на сторінці колективу у Facebook.
Джерело: http://www.bbc.com/ukrainian/society/2016/01/151124_top_artists_rl?ocid=socialflow_facebook

Немає коментарів: