неділя, 10 січня 2016 р.

Цікаве народознавство: Вертеп

Вертеп

У XVIІ - XVIII ст. в Україні набув поширення вертеп — народний пересувний театр ляльок. Його походження вчені пов’язують із західноєвропейськими містеріями — середньовічними релігійними драмами, що потрапили в Україну з Польщі. Основу вертепної драми складали канонічна частина (розігрування біблійної легенди про народження Христа) і світська (інтермедії історичної чи побутової тематики).
Вертеп являв собою велику скриню у вигляді будиночка або церкви, поділену на два чи три поверхи. На верхньому поверсі відбувалися вистави на релігійні сюжети, а на нижньому — із народного життя.
Традиційно вертепне дійство розпочиналося релігійною п’єсою, у якій розповідалося про народження Ісуса, поклоніння волхвів, винищення немовлят царем Іродом і його смерть. Потім дійство переходило на нижню сцену, де розігрувалися народно-побутові сценки з реального життя переважно жартівливого змісту.
В одному з найстаріших текстів вертепної драми, наведеному М. Маркевичем, діють Пономар, Ангели, Пастухи, Ірод, Охоронець Ірода, Три царі східних, Сатана, Смерть, Рахіль, Воїни і Хор, а також Дар'я Іванівна — полюбовниця Солдата, Солдат, Циган, Циганка, Угорець, Поляк, Поль ка, Жид, Уніатський Піп, Клим, Дячок, двоє Чортів, Мужик, Артилерист, Коза і Запорожець з Хвеською.
Але найголовніший сюжет вертепу, попри містерійне оздоблення, полягає в тому, що усіх ворогів перемагає й розганяє волелюбний Запорожець.  Християнського героя у вертепі витісняє національний герой — козак. Саме тому, за спостереженням Л.Софронової, «в одній Великодній містерії, «Мудрість Передвічна», ключовим словом стає свобода, яку дав людині Господь, «неповинно» вмираючи на хресті».
Ймовірно, що саме через це 8 березня 1736 року у листі до київського митрополита Рафаїла Заборовського Феофан Прокопович застерігав архієпископа від дальшого ходіння бурсаків з вертепом (це, на його думку, принижувало гідність Академії). «Правдоподібно, — пише Дмитро Антонович, — що і спеціальні утиски проти вертепу і заборона його за Петра І мали причиною вставки та дотепи з натяками на кривди Україні від московського сусіда та сатиричні висміювання москалів та їхньої політики».
З часом вертеп із лялькового театру перетворився на справжній вуличний театр, де лялькову виставу сполучали із грою живих акторів, а подекуди вертепна вистава повністю розігрувалася людьми. Власне, вертеп поклав початок комедії XІX століття й українського театру загалом. 


Види вертепу






























Більше про історію виникнення та різновиди вертепу йдеться в статті О.Клековкіна "Вертеп: історія, різновиди": http://dyvensvit.org/articles/1730.html
А також: https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B5%D0%BF
Грунтовна стаття І.Дудича "Походження та поширення вертепу на українських землях": http://magazine.lds.lviv.ua/articles/4_08/page18.html

Немає коментарів: